Ineditul proiect lansat de Asociația Nord, „Noul Centru Vechi”, a schimbat deja fața Centrului istoric al municipiului Botoșani. Joi seară, ajutați de voluntari, dar și de o parte a botoșănenilor care dețin spații în Centrul vechi, cei de la Asociația Nord, AmFiTeatru, Nod Cafe, Prăvălia cu Flori, Magic Touch i-au vizitat pe cei care locuiesc în casele de pe latura estică a Pieței 1 Decembrie și le-au donat 32 de jardiniere cu flori. Acestea au fost montate direct pe balcoane, iar botoșănenii le-au luat în grijă pentru anii următori.
Gestul i-a suprins pe mulți localnici însă, pentru ca acțiunea să prindă rădăcini, cei de la Asociația Nord le-au oferit botoșănenilor care au primit în dar jardinierele și o scrisorică în care aveau sfaturi despre cum să îngrijească florile, astfel încât acestea să reziste și anii următori.
„Am discutat cu ei despre dorințele lor pentru #NoulCentruVechi și ne-au confirmat că își doresc un spațiu mai sigur, mai verde și mai plin de tineri. Săptămâna viitoare vom continua vizitele cu flori și vom lansa un chestionar pentru riverani pentru a afla viziunea lor asupra spațiului nostru comun. Pe baza rezultatelor vom concepe împreună cu ei un plan de acțiuni culturale și sociale pentru anii următori, apoi trecem la treabă. Mulțumim pentru implicare tuturor voluntarilor, cetățeni simpli sau membri ai unor organizații diverse care dau viață orașului: AmFiTeatru, Nod Cafe, Prăvălia cu Flori, Magic Touch, Asociația Nord. Mulțumim pentru susținere Primăriei Municipiului Botoșani și pentru donații tuturor donatorilor privați și companiilor Casa cu Flori și Tekit”, a spus Ștefan Teișanu, reprezentantul Asociației Nord.
Reacţie din partea autorităţilor
Cert este că acțiunea de ieri a generat și o reacție a autorităților. Astfel, cei de la societatea Urban Serv au anunțat că vor face și ei o donație constând în flori și jardiniere, care ar urma să fie montate cel mai probabil săptămâna viitoare în balcoanele locuințelor din Centrul vechi, deținute de Primăria Botoșani.
În timpul acțiunii de ieri, botoșănenii care locuiesc în zona Centrului vechi au declarat că își doresc cel mai mult „siguranță” și au propus ca în viitorul apropiat copacii uscați din zona pietonală să fie înlocuiți, iar lângă stâlpii de iluminat să fie aduse jardiniere mari din lemn, care să completeze peisajul cu flori.
Proiectul lansat de Asociația Nord și de voluntari urmărește revitalizarea Centrului vechi, dar nu prin acțiuni în forță, ci prin activități culturale și sociale, care să-i readucă pe botoșăneni în cea mai veche și cea mai frumoasă zonă a orașului. În viitor, ei speră să realizeze spectacole de stradă, concursuri pentru copii, toate cu acces gratuit, botoșănenii fiind cei care vor trebui să creioneze, prin opiniile lor, modul în care se va dezvolta această zonă.