spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTZilele Nordului, un proiect de anvergură

Zilele Nordului, un proiect de anvergură

Un proiect de patrimoniu, unul de revitalizare urbană, trei şcoli de vară, o conferinţă şi o campanie socială. Aceasta este propunerea de activităţi de dezvoltarea comunităţii cu care festivalul Zilele Nordului vine la cea de a şaptea ediţie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Între invitaţii speciali ai acestor activităţi se numără istoricii Adrian Cioflâncă şi Dorin Dobrincu, specialista în dezvoltare urbană Anamaria Vrabie, activistul civic Cosmin Pojoranu şi urbanistul englez Ralf Alwani.

Aceşti şi alţi invitaţi reputaţi din diferite domenii se alătură unui line-up de zile mari la ediţia a şaptea a festivalului. DIn acesta mai fac parte trupele The Mono Jacks, byron, om la lună, The Kryptonite Sparks, Mădălina Pavăl live act acustic, Adam’s Nest şi Nicu Alifantis, trupele de teatru Texte bune în locuri nebune şi Atelierul de teatru şi filmele „Babyteeth: prima iubire”, „Opinci” şi „colectiv”.

Programul complet al festivalului, biletele de acces şi informaţii complete despre măsuri de siguranţă şi cazare se găsesc pe www.zilelenordului.ro.

#PrimaŞcoală

La #ZN7 încep atelierele de planificare pentru reconstrucţia primei şcoli săteşti din Moldova. Cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Nord-Est, al Societăţii pentru Studii Istorice din România şi al Primăriei Darabani, Asociaţia Nord demarează un proces de doi ani în care, prin intermediul mai multor clăci, studenţi arhitecţi, meşteri locali şi voluntari vor reconstrui, folosind numai materiale şi tehnici tradiţionale, clădirea primei şcoli săteşti de stat din Moldova, inaugurată la Darabani în 1841.

La atelierele de planificare vor lua parte arhitecţii Mihai Tulbure, reprezentant al OAR, şi Sabin Dumitriu, proiectant al clădirii, istoricul Dorin Dobrincu, reprezentant al Societăţii pentru Studii Istorice, reprezentanţi ai administraţiei şi comunităţii locale din Darabani.

La finalul proiectului, #PrimaŞcoala va deveni secţiune a Muzeului Nordului de la Darabani, fiind dedicată istoriei învăţământului din Moldova. De asemenea, #PrimaŞcoală va funcţiona ca loc de întâlnire şi educaţie non-formală pentru şcolile din regiune, fiind integrată funcţional cu noul teatru de vară şi noul parc a căror construcţie a fost demarată în paralel de către Primăria din Darabani.

Întâlnirile Nordului

Din acest an, Întâlnirile Nordului îşi schimbă formatul şi devin o serie de dezbateri derulate pe parcursul festivalului şi găzduite în curtea Conacului Balş.

Primele Întâlniri ale #ZN7 au loc sâmbătă, 29 august, pe tema Comunităţii, şi îi au ca invitaţi pe istoricul Adrian Cioflâncă, pe jurnalista Otilia Bălinişteanu, pe Cristian Smochină, manager senior al Amazon România, pe Diana Mărgărit, conferenţiar universitar la UAIC Iaşi, specializată în mişcările sociale recente din România, şi specialistul în dezvoltare turistică Mihai Bulai, co-fondator al proiectelor Iaşi Travel şi Visit Moldavia. Moderatorul dezbaterii este Ştefan Teişanu, preşedintele Nord.

Duminică, 30 august, Întâlnirile sunt moderate de către actorul ieşean Ionuţ Caras, stabilit la Cluj, scenarist al spectacolul „Gewalt în Darabani”, a cărui premieră are loc la #ZN7. La dezbatere, care va avea ca temă relaţiile dintre români şi evrei în comunităţile nordice din secolul XIX, vor participa academicianul Adrian Cioflâncă, reprezentant al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, Dana Lungu, reprezentanta Editurii Universităţii Cuza din Iaşi, şi poetul dărăbănean Victor Teişanu.

Platforma Cord

Prima întâlnire a Platformei Cord, dezvoltată pentru creşterea capacităţii sectoarelor cultural, civic şi de tineret din regiunea de Nord (Botoşani-Suceava-Iaşi-Cernăuţi-Chişinău), îi are ca invitaţi pe Cosmin Pojoranu, fondator al Funky Citizens, Mona Prisăcariu, Senior Officer al Black Sea Trust, Mircea Meriacri, preşedinte al Iaşi Capitala Tineretului din România şi Ralf Alwani, director al Urban Scale Interventions din Belfast.

Şcoala de vară Cord va avea loc la Darabani în cadrul Zilelor Nordului, în zilele de 29 şi 30 august 2020, cu participarea a maxim 10 organizaţii şi grupuri informale din regiunea de Nord. Cei interesaţi să participe sunt selectaţi pe baza completării unui formular de înregistrare disponibil pe site-ul zilelenordului.ro. O organizaţie sau grup poate participa cu maxim doi reprezentanţi, pentru care trebuie să asigure transportul spre şi dinspre locaţia de desfăşurare a evenimentului, precum şi cazarea, în cazul în care optează pentru cazare într-o pensiune locală. Organizatorii pun la dispoziţie în mod gratuit pentru toţi participanţii cazarea în campingul festivalului, prânzurile şi pauzele de cafea din cele două zile ale întâlnirii Cord #1.

Şcoala pentru Dezvoltarea Moldovei

Împreună cu Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Nord anunţă în acest an prima ediţie a Şcolii pentru Dezvoltarea Moldovei, destinată specialiştilor şi pasionaţilor de dezvoltare locală şi regională. La cele două zile de ateliere sunt aşteptaţi reprezentanţi şi funcţionari din primării şi consilii judeţene, lideri ai societăţii civile, reprezentanţi ai sectoarelor de afaceri şi de învăţământ şi orice pasionat de dezvoltare locală.

Invitaţii primei ediţii sunt Anamaria Vrabie, director al Diviziei de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, Ralf Alwani, director al Urban Scale Interventions din Belfast, Alexandrina Dinga, preşedintă a Asociaţiei Civica din Iaşi şi George Ţurcănaşu, cadru universitar al Universităţii Cuza din Iaşi şi membru fondator al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Organizatorii pun în mod gratuit la dispoziţia participanţilor transportul între Ipoteşti şi Botoşani sau, după caz, Darabani, precum şi masa de prânz şi gustările din pauzele de cafea.

Voluntar în Nord

Ca în fiecare an, voluntarii ZN au parte de un program dedicat de instruire înaintea festivalului. În acest an programul include cursuri despre lucrul în echipă şi despre rolul voluntariatului în dezvoltarea comunităţii, dar şi o sesiune de instruire privind normele speciale de respectat individual şi colectiv la ZN în contextul pandemiei de coronavirus.

Atelierele vor fi susţinute de Răsvan Manea, trainer BEST International şi Ştefan Teişanu, preşedintele Nord. Participă circa 60 dintre cei 150 de voluntari ai Zilelor Nordului din acest an.

Ai cumva o păturică?

Campania „Ai cumva o păturică?”, iniţiată cu 12 ani în urmă la Iaşi de către compania Argo, ajunge în acest an şi la Zilele Nordului. La ediţiile sale anterioare s-au strâns anual tone de hrană şi produse utile şi de igienă pentru animalele fără stăpân din Iaşi, iar la #ZN7 campania ajunge şi în Darabani.

Iubitorii de animale sunt invitaţi să doneze pentru pisici şi căţei hrană, medicamente de bază (deparazitante, faşe sterile, pansamente, unguente etc), pături, cuşti de transport şi prindere, accesorii şi jucării. Donaţiile vor putea fi făcute la containerele special amenajate la Conacul Balş şi pe Stadionul Orăşenesc din Darabani.

Toate bunurile donate vor ajunge la 100 de animale fără stăpân din Darabani şi din împrejurimi, aflate acum în îngrijirea unei persoane private susţinută de către Asociaţia Nord şi alte fundaţii.

Noul Centru Vechi

Noul Centru Vechi este prima iniţiativă comunitară de revitalizare urbană în Botoşani. Ne propunem ca în cel mult patru ani să schimbăm împreună modul în care arată, funcţionează şi este perceput Centrul Vechi al oraşului.

Pentru aceasta Asociaţia Nord propune trei tipuri de intervenţii care se vor succeda şi îmbina timp de patru ani: Centrul Verde – un program de înfrumuseţare cu flori a spaţiilor publice şi private din zonă; Centrul Acţiuni – un program de activităţi organizate cu şi pentru riverani; şi Centrul de Tineret – o iniţiativă de dezvoltare a unui hub de tineret în Botoşani.

În prima fază, companiile botoşănene sunt invitate să se alăture iniţiativei Noul Centru Vechi prin donaţii în bani, sumele colectate astfel vor fi folosite pentru cumpărarea de ghivece cu flori care vor fi oferite riveranilor, ca prim pas pentru stabilirea unui dialog de durată despre viitorul Noului Centru Vechi. Primele livrări de flori vor fi făcute de către voluntarii ZN chiar în perioada festivalului.

Asociația Nord este o organizație neguvernamentală creată la inițiativa unor dărăbăneni

Zilele Nordului vor debuta mâine, 26 august, iar acțiunile, care cuprind concursuri sportive, dezbateri, spectacole de muzică și teatru precum și acțiuni civice, vor continua până duminică, 30 august a.c.

Asociația Nord este o organizație neguvernamentală creată în 2013 la inițiativa unor dărăbăneni – Ștefan Teișanu, Alex Teioșanu și Ionel David, la care au aderat mai mulți oameni de suflet din județul Botoșani.

Asociația își propune să contribuie la dezvoltarea prin culturală a regiunii de Nord: Botoșani – Suceava – Iași – Cernăuți – Chișinău, prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor din Nord, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina). În primii șase ani de la crearea festivalului Zilele Nordului, asociația a adunat circa 1.000 de voluntari din cele 20 de comunități cu care a lucrat în Botoșani, Suceava, Iași, Basarabia și Bucovina. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri localnici, elevi și studenți care au învățat să organizeze proiecte, să ia inițiativa și să se implice voluntar în dezvoltarea comunității lor.

În acești ani au reușit, cu sprijinul diasporei și al comunității locale, să creeze un muzeu și un parc, să renoveze două școli și a pus umărul la salvarea casei copilăriei lui George Enescu. Numai în 2018 festivalul a reușit să atragă 2000 de turiști din toată România.

Mai multe informaţii pe www.zilelenordului.ro şi www.facebook.com/zilelenordului.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
85 %
2.2kmh
50 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...