Peste 2.500 de posturi publice sunt vacante și blocate la nivelul județului Botoșani.
Pentru prima dată de la înființare, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a făcut publice informații despre funcțiile publice din administrația publică centrală și locală, pe pagina proprie de internet, în sistem date deschise.
Accesând adresa http://www.anfp.gov.ro/opendata.aspx, puteți afla date despre situația posturilor din administrație, prin interogarea directă a Sistemului informatic integrat de management al funcţiilor publice şi al funcționarilor publici, gestionat de ANFP. Căutarea se poate realiza ușor, prin aplicarea de filtre precum: tipul instituției publice (teritorial, central sau local), denumirea instituției, județul de interes și situația postului: ocupat, temporar ocupat, vacant sau temporar vacant. Aplicând aceste filtre, am aflat că, la nivelul județului Botoșani, luni, 24 august, erau 2.501 posturi vacante de funcții publice. Cele mai multe sunt la instituțiile din domeniul protecției sociale, dar se regăsesc și posturi în administrațiile publice locale din județ și instituțiile deconcentrate.
Posturi înghețate de ani de zile
Unele posturi sunt înghețate de ani de zile și doar figurează pe organigrama instituțiilor, în timp ce toate celelalte posturi vacante, pentru care s-ar putea organiza concursuri sunt blocate de legislația impusă pe timpul stării de alertă. Singurele angajări care se fac în această perioadă sunt cele din domeniul sanitar, angajări făcute pe perioadă determinată, până la sfârșitul stării de alertă.
De exemplu, din această cauză, municipalitatea botoşăneană bate pasul pe loc în privinţa organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor din cadrul Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire. Acest serviciu a fost înfiinţat prin votul consilierilor locali, însă, potrivit reglementărilor legale în vigoare s-au suspendat toate concursurile pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante. „Nu putem să avansăm o dată când vom începe să organizăm concursuri. Dacă starea de alertă se încheie, ar însemna ca până la alegerile locale să reuşim să ocupăm câteva posturi”, declara, recent, un oficial din Primăria Botoşani.
Potrivit Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, ale Institutului Național de Statistică și ale Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, unul din trei botoșăneni lucrează la stat. Potrivit surselor citate, la nivelul județului Botoșani numărul total al angajaților ar fi de aproximativ 54.000, iar 35,15% dintre aceștia, adică aproape 19.000, lucrează la stat. Acesta este și motivul pentru care, deși în județul Botoșani activează un număr relativ însemnat de companii mari, 27, PIB/locuitor este doar de 5.280 de euro/locuitor.