În plină pandemie de coronavirus, 12 școli din județul Botoșani nu au acces deloc la apă, dar autoritățile țin sub tăcere numele localităților în care se află acestea.
Situația este cunoscută și la nivelul Prefecturii Botoșani, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Dan Nechifor, recunoscând miercuri într-o conferință de presă că situația este reală, dar a afirmat că nu poate interzice activitatea în aceste unități școlare. Acesta susține că va impune prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) „dotarea acestor școli cu lavoare și rezervoare de apă”, astfel încât „elevii să poată să respecte normele minime de igienă”. „Dacă nu vor avea dotări, vor intra pe scenariul 3 de risc maxim și atunci vor face cursurile online”, a spus prefectul Nechifor, adăugând că este convins ca primarii vor face tot ce le stă în putință să se deschidă anul școlar în siguranță.
Prefectura: „Sunt situații punctuale”
Referitor la identificarea punctuală a acelor școli care au probleme, Prefectura a comunicat că „lista acestor unități de învăţământ nu este disponibilă, deoarece toate acestea sunt în analiză până pe 31 august”. „Sunt situații punctuale, care puteau fi rezolvate între timp de autoritățile locale”, a comunicat Instituția Prefectului.
În prezent, din ordinul prefectului, patru comisii mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) verifică stadiul de pregătire al școlilor pentru începerea noului an școlar.
Situație cunoscută la IȘJ
Situația este cunoscută de reprezentanții IȘJ Botoșani, dar aceștia s-au ferit să comunice oficial care este situația, ascuzându-se după declarații de genul „acum verificăm situația pe teren” sau „sunt date vechi, de la verificările de anul trecut, așa că vă rugăm să aveți răbdare să terminăm controalele dispuse prin ordin de prefect”.
Inspectoratul școlar adjunct rămas la conducerea instituției Paul Octav susține că nu cunoaște situația și că singura persoană care avea datele, „un domn inginer, dar care este în concediu”. Paul Octav a precizat că are deschidere să comunice datele publice și că va lua legătura cu reprezentanții Prefecturii pentru a lămuri situația. Până la închiderea ediției acesta nu a comunicat datele solicitate.
Embargou informațional impus de guvernanți și în pandemie
Neoficial și sub acoperirea anonimatului, reprezentanți ai IȘJ susțin că reprezentanți ai Ministerului Educației le-ar fi cerut să nu comunice aceste date.
Nu este pentru prima dată când Guvernul Orban introduce un embargou asupra comunicării publice. La începutul pandemiei de coronavirus, o radiogramă, semnată de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, liberalul botoșănean Gheorghe Sorescu, și trimisă pe adresa tuturor Prefecturilor din țară le interzice prefecților să dea informații despre numărul de teste Covid-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate și despre starea pacienților depistați pozitiv cu noul coronavirus. „În cazul în care vi se vor solicita informații cu privire la aspectele menționate mai sus, veți preciza că orice comunicare pe aceste subiecte se face doar la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică”, se arăta în radiogramă.
Atunci, Gheorghe Sorescu motiva decizia guvernului prin faptul că „au apărut multe informații distorsionate în alte părți ale țării și de aceea s-a luat această măsură”.
Situație încurcată la nivelul conducerii IȘJ
Deși mai sunt doar ceva mai mult de trei săptămâni până la începerea școlilor, la nivelul IȘJ Botoșani este o situație mai mult decât anormală, mai ales în actualul context epidemiologic. Astfel, inspectorul școlar general, Gabriel Hârtie, este în concediu, motivat potrivit prefectului Dan Nechifor de „probleme personale”. Coincidență sau nu, Gabriel Hârtie, proaspăt membru Pro România, se află pe listele de candidați la alegerile locale ale partidului condus de Victor Ponta.
Unul dintre adjuncţii săi, Ada Macovei abia a fost externată din spital unde a fost sub tratament după ce a fost depistată pozitiv la Covid-19, iar celălalt adjunct Paul octav nu avea acces la datele solicitate.
De asemenea, 15 posturi de inspectori școlari sunt vacante, iar propunerile trimise de conducerea IȘJ nu au fost validate de Ministerul Educației, aceștia urmând a fi numiți în funcție abia după 1 septembrie. De altfel, la ședința de miercuri dimineață de la Prefectură, în care s-au stabilit comisiile mixte de control, au fost patru din inspectorii școlari a căror mandat nu a expirat, printre care Daniela Vicol și Ana Maria Loghin, care îndeplinește și rolul de purtător de cuvânt al IȘJ.