Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AGC) a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi membrilor Guvernului. Prin aceasta AGC îşi exprimă îngrijorarea că nu se cunoaşte data când fermierii vor primi despăgubirile promise pentru seceta severă din acest an şi care este cuantumul acestora. De asemenea datele din proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli sunt incerte.
Aceştia au arătat că nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăţi se vor face parţial, urmând ca diferenţa să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie. „A fost introdus un nou alineat (2) care precizează că ォîn situaţia în care sumele necesare depăşesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii schemei de ajutor de statサ. Cum puteţi sugera că sumele nu acoperă suma estimată iniţial dacă public aţi afirmat că există, chiar dacă nu este menţionată expres?”, întreabă agricultorii.
„Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri”
Ei susţin că situaţia de secetă extremă a fost semnalată încă din luna martie și că au acceptat din partea autorităţilor să primească ajutoare mai mici, cu condiţia să fie acordate rapid. „Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil şi faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puţin, nu avem cu ce să plătim şi nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră. Înţelegem criza cauzată de Covid şi situaţie economică a României şi de aceea am acceptat cuantumurile exprimate în mod public de dumneavoastră, între 772 lei şi 1.002 lei în funcţie de cultură, cu condiţia să fie acordate rapid”, potrivit documentului citat.
Potrivit datelor prezentate de Alianţă, au fost afectaţi de secetă 34.647 fermieri şi 1,1 milioane de hectare aferente culturilor de toamnă şi circa 1,5 milioane de hectare acoperite cu culturi de primăvară.
În scrisoare nu se specifică nimic despre faptul că fermierii nu și-au încheiat polițe de asigurări pentru secetă, deși există o măsură de finanțare prin AFIR care acoperă aceste cheltuieli și nici faptul că sunt zone irigabile unde fermierii, pentru că nu și-au făcut rețeaua secundară pe terenurile pe care lucrează nu au udat culturile.
La Botoșani s-au constituit zece comisii care vor trebuie să evalueze în următoarele trei săptămâni efectele secetei pedologice prelungite asupra culturilor.