Şcolile se vor deschide fizic pe 14 septembrie în judeţul Botoşani care, din punct de vedere epidemiologic, se află în scenariul verde. Problemele apar, însă, în momentul în care şcolile vor trebui să asigure condiţiile minime de distanţare fizică şi normele pentru respectarea igienei personale.
În noaptea de marţi spre miercuri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a apărut un proiect de ordin de ministru privind modul cum se va decide reluarea învăţământului peste mai puţin de o lună. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani va trebuie să informeze până la data de 7 septembrie Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii. În baza acestor date, CJSU va trebui să ia o decizie pentru fiecare unitate de învăţământ în parte până la data de 10 septembrie.
Sălile de clasă vor trebui permită distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal, la care se adaugă instruirea personalului.
Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi care nu presupun efort mediu/intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice de minimum 1,5 metri, situaţie în care portul măştii nu este indicat.
Elevii şi profesorii trebuie să poarte mască
Elevii, inclusiv cei de clasa 0 şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ.
„Acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă… Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauţie”, se mai menţionează în document.
Cursurile se suspendă la apariţia a trei cazuri de Covid
„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (n.r. – numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de Covid-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, mai prevede proiectul.
La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu Covid-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSP. Aici vor fi mai multe variante luate în calcul, în funcţie de contacţii pe care i-a avut dascălul, putându-se ajunge chiar până la suspendarea cursurilor pentru 14 zile.
„Copiii pot fi vectori de transmisie, nu neapărat că se îmbolnăvesc. E drept că incidenţa bolii la copii este mai mică, dar noi trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni îmbolnăvirile. Voi merge personal în toate şcolile din municipiu pentru a vedea care este situaţia privind spaţiul şi dotările fiecărei clase”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP Botoşani.
Şedinţă convocată de prefect
În acest context, prefectul Dan Nechifor a convocat ieri dimineaţă o şedinţă cu reprezentanţii DSP, ai ISU şi ai IŞJ. Cum inspectorul şcolar general, Gabriel Hârtie, este în concediu, iar adjunctul său, Ada Macovei este bolnavă de Covid-19, la şedinţă a fost inspectorul pe matematică Daniela Vicol. Cu această ocazie s-au stabilit patru echipe de control care să verifice situaţia din fiecare şcoală.
„Le-am pus în vedere că această activitate este deosebită de ceea ce se făcea până acum, motivat de faptul că trebuie să ne asigurăm că există toate condiţiile pentru începerea noului an şcolar, condiţii care ţin în special de combaterea infectării cu SARS-CoV-2. Le-am atras atenţia că de data aceasta avem de verificat tot ceea ce înseamnă număr de bănci, tipuri de bănci. Acolo unde băncile nu se pot desface va trebui să fie separatoare pentru elevi… În cursul anului şcolar cancelariile nu vor putea să fie folosite, tot pe motiv de combatere a pandemiei”, a declarat Dan Nechifor, subliniind că a cerut comisiilor să recomande şcolilor şi primăriilor care le au în administrare să doteze fiecare clasă cu lămpi UV.
Prefectul a declarat că o decizie privind obligativitatea lămpilor UV ar putea fi luată în CJSU, în timpul stării de alertă deciziile acestui for fiind general valabile şi obligatorii pentru toate administraţiile locale din judeţ.
Şcoli în judeţ fără apă
Prefectul Dan Nechifor a admis că în judeţ mai sunt şi şcoli care nu au apă potabilă curentă, dar a afirmat că nu poate interzice activitatea în aceste unităţi şcolare, dar că va impune prin CJSU „dotarea acestor şcoli cu lavoare şi rezervoare de apă”, astfel încât „elevii să poată să respecte normele minime de igienă”. „Dacă nu vor avea dotări, vor intra pe scenariul 3 de risc maxim şi atunci vor face cursurile online”, a conchis prefectul Nechifor, adăugând că este convins ca primarii vor face tot ce le stă în putinţă să se deschidă anul şcolar în siguranţă.
Cele trei scenarii pentru reluarea cursurilor
Scenariul verde: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul galben: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul roşu: Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online