Ordinul aberant al ministrului Agriculturii prin care erau scoși din comisiile de evaluare a pagubelor produse de secetă a reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost retras, iar în scurt timp va fi modificat, astfel încât comisiile ce se vor constitui vor deveni și funcționale.
În urmă cu câteva zile, „Monitorul de Botoșani” atrăgea atenția că eliminarea specialiștilor de la APIA din aceste comisii face practic imposibilă evaluarea în timp util și corect a pagubelor create de lipsa precipitațiilor. Și asta pe motiv că ei trebuie să stabilească coordonatele parcelelor, să le localizeze cu exactitate pe câmp și mai ales dacă acestea figurează în bazele de date pe numele celui care cere despăgubirea. Revenirea este de bun augur, dar timpul până când efectele secetei trebuie evaluate este foarte scurt, de fapt mai puțin de o lună, mai exact până pe 15 septembrie. Astfel, la nivel de Botoșani, unde se estimează ca fiind calamitate aproximativ o treime din culturi, se încearcă a se constitui cel puțin 10 comisii de evaluare.
Zeci de mii de cereri depuse la APIA
„Imaginați-vă că la APIA s-au depus 32.000 de cereri de subvenție pentru aproape 300.000 de hectare. Vorbim de peste 100.000 de parcele, pentru că sunt convins că aproape tot județul va pune notificări de calamitate. Numai să faci 25.000 de mii de procese verbale, darămite să mai și verifici fiecare parcelă în parte…”, declara, recent șeful DAJ Botoșani, Cristian Delibaș.
Seceta nu a afectat doar județul Botoșani, ci este mult mai cruntă în țară, motiv pentru care, săptămâna trecută, Guvernul a rectificat bugetul Ministerului Agriculturii pentru a prinde banii necesari despăgubirii fermierilor afectați. „Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum am promis şi cum nu s-a mai făcut de mulţi ani”, a declarat Adrian Oros.