Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență.
Printre neregulile constate de Curtea de Conturi au fost câteva la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, a unităților sanitare din județ și a autorități publice implicate în gestionarea crizei generate de pandemia de Covid-19. Astfel, controlorii financiari au stabilit că în timpul stării de urgență au fost plătite „ore suplimentare și altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăți efectuate în afara cadrului legislativ incident”, decât angajaților „care au prestat activități specifice prin asigurarea serviciului de permanență în regim de 24/7, prin serviciul de gardă sau chemări de la domiciliu, după caz, așa cum s-a prevăzut la art.8, alin.(4) din OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei”. Este vorba de o sumă de 46.400 de lei pentru perioada martie – mai, care ar fi fost plătită către 53 de angajați, printre care fosta conducere, dar și șoferi.
Monica Adăscăliției: „A fost vorba despre mici neconformități”
Medicul Monica Adăscăliței, care a preluat conducerea DSP la începutul lunii mai, chiar în timpul controlului Curții de Conturi, susține că problemele nu sunt chiar atât de grave din câte i-au explicat colegii care au gestionat situația până la venirea ei. „A fost vorba despre mici neconformități, pentru care avem termen de remediere. Colegii chiar au lucrat nonstop în acele zile, au făcut permanență, au răspuns la telefoane, anchete epidemiologice… Vă aduceți aminte ce a fost atunci! Ei nu aveau rapoarte de activitate, dar avem termen de conformitate și le vor face”, a declarat Monica Adăscăliței.
De asemenea, Curtea de Conturi a mai reținut că se decontează în afara cadrului legal cheltuielile generate de carantinarea persoanelor care nu au spart izolarea sau carantina. Problema afectează și Primăria Botoșani. „Aceste cheltuieli trebuiau suportate de persoanele sancționate contravențional, din cauza nerespectării măsurii de autoizolare, în sumă totală de 46,1 mii lei, fără a fi întreprinse măsuri de recuperare a sumelor”, se arată în raport.
Problema ridicată de primar încă din starea de urgență
Problema a fost ridicată și de primarul Cătălin Flutur în perioada stării de urgență, care atrăgea atenția asupra acestei situații și afirma că nu are pârghii să recupereze banii de la carantinații instituționalizați, care deși proveneau din toate colțurile județului erau aduși în spațiile de cazare din Botoșani. „Poliția s-a ocupat. Ei au făcut procesele verbale. Noi am fost doar însoțitori, dar pot spune că toate carantinările s-au făcut conform normelor în vigoare”, a mai spus Monica Adăscăliței, adăugând că aceste cheltuieli încă nu au fost decontate.
Nereguli și la spitale
Nereguli au fost descoperite de controlorii financiari și la Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe”, care a atribuit „contracte unor prestatori de servicii de dezinfecție care nu figurează în lista unităților județene de profil/nu au autorizație în domeniu de la DSVSA”, dar și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” și cel de Pneumoftiziologie, care nu au notificat în SEAP în termenul legal, „achizițiile directe realizate de materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei Covid-19”.