Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, mai are ceva mai mult de trei săptămâni și va deveni pensionar. Va mai rămâne la conducerea CJ până după alegerile locale și, în funcție de ceea ce se va întâmpla pe 27 septembrie, va mai fi sau nu un jucător pe scena politică locală, fie la PSD, fie la Pro România, al cărui strateg s-a transformat în ultima perioadă, chiar dacă nu vrea să o recunoască.
Macaleți susține că și-ar fi dorit un nou mandat la conducerea instituției și a insinuat că organizația PSD a fost cea care s-a opus unei noi candidaturi din partea sa. „N-am spus că nu vreau să candidez! Așa s-a întâmplat pur și simplu”, a declarat Macaleți, iar când i s-a adus aminte că în ultimul an a tot anunțat că „iese la pensie”, că „se retrage din politică” și că nici nu și-a depus candidatura în competiția internă, de care, până la urmă, nu s-a mai ținut cont, președintele CJ a spus: „A, da, mă mai moftuream și eu așa, dar nu a fost o chestie care să fie luată în seamă. Da, partidul a decis în acest sens (n.r. – Doina Federovici să candideze)”.
Prezice debarcarea Doinei Federovici, în cazul unui eșec la CJ
În ciuda evenimentelor din ultima perioadă și a tensiunilor dintre cei doi, Costică Macaleți susține că se va implica în campania președintei PSD: „Sigur că voi avea și ieșiri în teritoriu pentru a uza de voturile pe care le mai am”. Acesta susține că Federovici îl va învinge pe Costel Șoptică, președintele organizației locale a PNL și candidatul liberal în alegerile locale, dar și că dacă nu va reuși acest lucru, ea nu va putea rămâne la conducerea organizației județene a PSD și nici nu se va mai regăsi pe lista pentru parlamentare. În acest scenariu, în care Doina Federovici va fi debarcată pentru că a pierdut șefia CJ, nu ar lua în calcul o candidatură la președinția organizației județene. „Nu asta urmăresc. La începutul interviului v-am spus că Doina Federovici va câștiga cu 57%”, a mai afirmat Macaleți.
Apropiații lui au ajuns la Pro România
De asemenea, Macaleți susține că nu s-a decis ce va face ca pensionar, dar afirmă că nu va deveni consultant, deși, în ultimele zile, a avut o întâlnire cu Gabriel Hârtie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), și cu deputatul Pro România, Mihaela Huncă, iar după această întâlnire s-a oficializat transferul primului de la PSD la partidul lui Victor Ponta. „Nu m-am gândit la așa ceva. Nu mă întreabă nimeni nimic… Sunt absolut străin de povestea asta sub prestare de jurământ”, a conchis Macaleți. La Pro România au mai ajuns și alți doi apropiați ai săi, precum vicepreşedintele CJ Liviu Toma, managerul Nova Apaserv, Albert Tănasă și președintele ADI Aqua, Vasile Halasanu.
Pensie uriașă
Cu un mandat întreg de parlamentar în spate și două fracții, care fac exact cât un alt mandat, cu punctajul obținut din contributivitate, care se indexează cu 1,41% în acest an, și cu o posibilă pensie specială de ales local, Costică Macaleți ar putea încasa aproximativ 20.000 de lei lunar, cam tot atâta cât ia acum ca președinte al CJ. Problemele pentru el ar putea apărea dacă va trece de Curtea Constituțională prevederea privind impozitarea pensiilor speciale. Cu toate acestea susține populist că impozitul de 85% este corect: „Mi se pare o măsură absolut corectă! Ți-o spun cu toată sinceritatea, pentru că s-a ajuns la pensii, din cauza reglementărilor care nu au fost totdeauna cele mai corecte, trase în interes de breaslă, la 700 de milioane de lei vechi, la 800, 400… Aberant!”