Deşi pare a fi o vară destul de suportabilă, soarele dogoritor de august începe să provoace tragedii în familiile botoşănenilor. În decurs de câteva zile, un bărbat a decedat pe câmp, iar o femeia a fost transportată la Iaşi în comă profundă, ambii după ce au stat mult timp în soare.
Cazul cel mai grav a avut loc marţi după-amiază, la o stână din zona comunei Lozna, unde un cioban de 50 de ani a fost găsit mort, după ce a stat în soare toată ziua. Nenorocirea a fost descoperită de un coleg cioban de-al bărbatului, care a venit până la stână şi l-a găsit pe acesta fără suflare. Bărbatul a sunat imediat la 112, la faţa locului fiind trimisă o ambulanţă. „Din păcate, colegii noştri ajunşi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru reanimarea pacientului. Acesta era la stână de mai mult timp şi petrecea o perioadă mare de timp sub razele soarelui. Cauza decesului va fi însă stabilită cu exactitate de legişti”, a spus medicul Nicuşor Curteanu, purtătorul de cuvânt al SJA Botoşani.
Cu două zile mai devreme, un alt caz a uimit cadrele medicale, când o femeie de 43 de ani, din Dorohoi, a fost trimisă în stare critică la Iaşi, tot ca urmare a expunerii prelungite la soare.
Din câte se pare, aceasta a stat toată ziua şi a muncit în grădină, pe o vreme caniculară, ignorând faptul că trebuia să se protejeze. Spre seară, aceasta a început să se simtă tot mai rău, iar la un moment dat a făcut o criză şi a leşinat, rămânând inconştientă. O ambulanţă a transportat-o la spital în comă. „Din păcate, starea pacientei era foarte gravă. Colegii de la Dorohoi au stabilizat-o, după care a fost direcţionată către Botoşani. A suferit o hemoragie subarahnoidiană masivă, fiind necesară intubarea ei şi ventilarea mecanică, cu un prognostic rezervat”, a precizat Monica Adăscăliţei, medic de gardă în cadrul UPU-SMURD.
Cadrele medicale avertizează botoşănenii că doar câteva ore de expunere, într-o zi insorită, fără pălărie, sau câteva ore de sport sau de muncă în aer liber într-o zi fierbinte pot duce la accidente cerebrale vasculare, meningite sau şoc hipertermic, dacă nu se iau măsuri minime de protecţie.
Primele simptome ale apariţiei accidentului cerebral vascular sunt ameţeli şi dureri de cap severe, ritm cardiac mărit, stări de amorţeală, slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării, greaţă, confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi, tulburări de vedere la un ochi sau la ambii, vedere neclară, înceţoşată, vedere dublă sau pierderea vederii, confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi. De asemenea, mai pot apărea arsuri de gradul II.