Tânărul care i-a prădat pe doi dintre cei mai renumiți oameni de afaceri din județul Botoșani a fost arestat preventiv, luni, în urma unei decizii a Judecătoriei Botoșani.
Sergiu Nicolae Lahman, în vârstă de 20 de ani, din municipiul Suceava, a fost acuzat de trei infracțiuni de furt calificat și o tentativă de furt calificat, însă individul nu este la prima faptă penală. De altfel, suceveanul a făcut parte dintr-un grup de hoți care au făcut ravagii în județul vecin, printre victimele lor aflându-se tot oameni de afaceri.
Arestat în trecut și pentru faptele comise în Suceava, Lahman a fost eliberat și pus sub control judiciar la sfârșitul anului trecut. Însă, în timpul petrecut în Penitenciarul Botoșani, el a adunat informații despre viitoarele lui victime. Așa se explică de ce atenția lui s-a îndreptat acum spre oamenii de afaceri din Botoșani, pe care i-a luat la rând.
Oameni de afaceri luaţi la rând
Victimele lui au fost omul de afaceri Nicu Catană, acționar la Prodalcom Vorona, și cuscru cu fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mihai Bunduc (n.r. – fiica lui Catană s-a căsătorit cu fiul lui Mihai Bunduc), dar și omul de afaceri Tonino Boldea.
Furturile au avut loc în două nopți consecutive, 17 spre 18 iunie a.c. şi respectiv 18 spre 19 iunie a.c. Sergiu Nicolae Lahman, a supravegheat mai întâi locuințele celor doi oameni de afaceri, a așteptat momentul prielnic să acționeze, după care a sărit gardurile locuințelor și, profitând de faptul că autoturismele parcate erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea şi ar fi sustras bunuri și bani, creând un prejudiciu de peste 16.000 de lei.
Hoţul era sub control judiciar
Interesant este că furturile au avut loc în timp ce Lahman era sub control judiciar. Potrivit magistraților, el nu avea voie să să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava decât cu încuviinţarea instanţei. Cu toate acestea, el a venit în Botoșani, unde s-a pus pe prăduit.
Polițiștii botoșăneni au reușit să-i ia urma, iar duminică, cu sprijinul polițiștilor suceveni și a mascaților din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, ei au descins la domiciliul individului, în urma percheziției fiind ridicate mai multe probe.
Reținut pentru 24 de ore, el a fost prezentat ieri la Judecătoria Botoșani și arestat preventiv.
Val de furturi în Suceava
Sergiu Nicolae Lahman a intrat în atenția polițiștilor în urmă cu circa trei ani. În noaptea de 1 spre 2 aprilie 2017 a spart geamul de la o mașină parcată în Suceava și a furat actele autoturismului și o sacoșă. Apoi, în noaptea de 26 aprilie spre 27 aprilie, Lahman a furat din interiorul unei mașini parcate pe raza municipiului Suceava, un portofel, în care se aflau mai multe documente . Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind cele trei carduri bancare.
Imediat după respectivul furt, Lahman s-a dus la un bancomat din municipiul Suceava, a băgat cardul în bancomat și a încercat să scoată 200 de lei. Deoarece a introdus PIN-ul greșit, cererea sa a fost respinsă de aparat. Pe urmă, individul s-a dus la un alt bancomat, aparținând unei alte unități bancare din municipiul Suceava. Acolo, acesta a introdus același card cu intenția de a verifica câți bani sunt în cont, însă și această operațiune i-a fost respinsă din cauza PIN-ului incorect. Astfel, Sergiu Nicolae Lahman a săvârșit infracțiunile de „acces ilegal la un sistem informatic” și „tentativă la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”.
Cooptat într-un grup de spărgători de locuinţe
Ulterior, el a fost cooptat în grupul spărgătorilor de locuințe. Prima victimă a fost un om de afaceri sucevean, care în iulie 2018 a plecat în concediu în Turcia. „Pontul” l-a oferit un alt sucevean, Ceazar Ioan Dumitru, care le-a dezvăluit lui Cătălin Tiberiu Mercheș și lui Sergiu Nicolae Lahman planul său. Cei trei au mers la locuința omului de afaceri, au decuplat vila de la rețeaua electrică și au furat din interior.
Furtul a fost pus la cale în amănunt, hoții cumpărând și o mașină în acest sens, iar unul dintre suspecți a patrulat toată noaptea pentru a supraveghea zona, anunțându-i pe cei din interior despre riscurile de a fi prinși.
Deși gruparea a fost trimisă în judecată, anul trecut, suspecții nu au fost condamnați definitiv. Mai mult, după ce au petrecut mai multe luni în spatele gratiilor, ei au fost eliberați sub control judiciar.