De astăzi, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei în cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la unu, doi, trei şi cinci ani, anunţă Ministerul Finanţelor. Perioada de subscriere se va încheia pe data de 31 august 2020.
Veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile. Rata dobânzii este de 3,5% – un an, 4% – doi ani, 4,25% – trei ani, 4,75% – cinci ani, fără plafon individual de subscriere.
Titlurile de stat pot fi cumpărate de la unităţile Trezoreriei Statului în perioada 10-31 august 2020 şi de la unităţile Poşta Română în perioada 10-28 august în mediul urban şi în perioada 10-27 august în mediul rural. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de un leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.
Un român a subscris vineri, ultima zi pentru oferta de vânzare de titluri de stat, 400 de milioane de lei (83 milioane de euro) pe emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţa pe patru ani, cea care are o dobândă de 4,5% pe an. El a introdus un ordin de patru milioane de instrumente financiare, dezvăluie ZF.
Mai mulţi brokeri chestionaţi de jurnaliștii publicației economice spun că sunt şanse foarte mici ca ordinul să fie o eroare generată de sistem şi că cel mai probabil subscrierea este reală. Subscrierile sunt irevocabile. Practic acest investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 400 de milioane de lei, adică 60% din tranşa pe patru ani. Dobânda pe care statul român o va plăti către acest investitor este de 18 milioane de lei pe an, adică 72 milioane de lei în total (n.r. – aproximativ 15 milioane de euro).