Consilierii municipali au votat în şedinţa din 30 iulie proiectul vizând aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Extindere Cimitir municipal Eternitatea”. „Având în vedere că administraţia locală se confruntă cu dificultatea de asigurare a locurilor de înhumare solicitate de către locuitorii municipiului Botoşani, s-a decis extinderea Cimitirului Eternitatea pe terenul proprietate a Consiliului Local”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Proiectul de hotărâre a fost votat fără discuţii, întrunind 22 de voturi „pentru”. „În ultima şedinţa am intrat cu indicatorii tehnico-economici la extinderea Cimitirului Eternitatea pentru că, în sfârşit s-a terminat proiectarea, dar nu am auzit pe nimeni să spună, cât costă – 18 milioane de lei. Noi nu avem 18 milioane de lei pentru toate investiţiile. În aceste condiţii, extinderea a vom face pe parcele, dar este important că am găsit soluţii pentru cimitire”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.
Valoarea totală a investiţiei este de 18.175.408 de lei, durata estimată a lucrărilor fiind de 24 de luni.
Extinderea cimitirului Eternitatea va avea o suprafaţă totală de 77.928 de metri pătraţi. În cadrul proiectului se va realiza: un zid de sprijin (291 metri liniari), împrejmuire (definitivă – 1.520 de metri liniari, provizorie – 1.872 de metri liniari), alei carosabile – 2.526 de meri liniari, alei pietonale 1.523 de metri liniari, trotuare – 406 de metri liniari, respectiv o parcare de 2.196 de metri pătraţi. Proiectul mai include reţea de canalizare pluvială, reţea de apă curentă, canalizare menajeră. Extinderea Cimitirului Eternitatea va însemna amenajarea de 67 de parcele, cu un total de 6.934 de morminte.
Despre acest proiect se vorbeşte de câţiva ani
În iunie 2013, primarul Ovidiu Portariuc anunţa că primăria a obţinut acceptul Ministerului Agriculturii pentru preluarea a şapte hectare de teren, în vederea extinderii Cimitirului Eternitatea. Terenul se află lângă Cimitirul Eternitatea, iar prin preluarea acestuia, afirma atunci Ovidiu Portariuc, urma să fie rezolvată problema asigurării locurilor de veci pe 10-15 ani.
În bugetul pe 2014 au fost prinse fonduri pentru extinderea acestui cimitir. În luna iulie a aceluiaşi an, Simion Drelciuc, director general al Urban Serv, anunţa că a fost finalizat Planul Urbanistic Zonal, „iar în primăvara anului 2015 vor fi demarate lucrările”.
Totul a rămas însă la stadiul de declaraţii. Au venit alegerile locale, Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei. „Nu s-a întâmplat nimic cu acea extindere. Abia acum, într-o şedinţă de permanenţă, am deblocat acest lucru, pentru că ne-a venit, în sfârşit, tema de proiectare de la Serviciul de Urbanism”, afirma, în august 2016, Cătălin Flutur.
Pornind tocmai de la costurile foarte mari presupuse de această investiţie, edilii nu au urgentat realizarea extinderii, căutând soluţii pentru asigurarea unor noi locuri de înhumare. Astfel, au fost folosite pentru noi locuri de veci unele alei de pământ. Mai mult, s-a discutat mult în deliberativul local şi despre măsura de reconcesionare a locurilor de veci abandonate, cu respectarea normelor religioase, în acest sens fiind obţinut şi un aviz din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
De câţiva ani, în municipiul Botoşani se concesionează locuri de veci doar în caz de deces.