Procesul civil în care Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității cere unui judecător al Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator a Guvernatorului BNR Mugur Isărescu începe în 18 septembrie.
Astfel a fost stabilit primul termen de judecată în acest dosar, termen la care oficialul statului ar putea să se prezinte în fața instanței.
La acest prim termen părțile din procet pot cere amânarea judecării cauzei din varii motive precum depunere de înschisuri noi sau pregătirea apărării.
Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR, a oferit o primă reacție a Băncii Naționale în cazul lui Mugur Isărescu, despre care CNSAS a stabilit că a colaborat cu Securitatea.
„Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, a declarat Adrian Vasilescu.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susține că Mugur Isărescu i-a turnat pe diplomații străini cu care intra în contact la acea vreme, dar şi pe colegii de la Institutul de Economie Mondială, sub numele de cod Manole.
Adrian Vasilescu a explicat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”.
„E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, a explicat Vasilescu.
Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care Mugur Isărescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securități.
Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial.
El a devenit guvernator al BNR în 1990.