Guvernanţii au modificat radical programul „O familie, o casă”, care anterior înlocuise programul „Prima Casă”, şi care va purta şi un nou nume: „Noua Casă”.
Modificările aduse de noul program, se referă, în principal, la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru cumpărarea de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe. Astfel, prin noul program se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%, precizează Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv.
Pentru locuinţele vechi, creditul maxim garantat de stat este crescut de la 57.000 de euro la 70.000 de euro, iar procentul de garantare este crescut de la 40% la 50%, în timp ce avansul minim este menținut la 5%. Creșterea plafonului de garantare ar putea duce la creșterea prețurilor apartamentelor, mai ales în cazul imobilelor vechi, unde avansul rămâne la 5% și nu este nevoie de economii semnificative din partea viitorilor debitori.
Cei interesaţi declară pe propria răspundere că la data solicitării creditului garantat fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi. De asemenea, achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.