Angajații din sistemul de protecției socială păreau a fi tras lozul cel mare în timpul pandemiei. Guvernul adoptase o ordonanță pentru acordarea a unui stimulent financiar de 1.150 de lei pentru angajații care au fost nevoiți să stea, câte două săptămâni succesive, izolați la locul de muncă sau domiciliu, iar Parlamentul a aprobat un stimulent de risc de 5.000 de lei pentru cele două luni ale stării de urgență. Doar că toate acestea au fost pe hârtie doar, pentru că în buzunar nu le-a intrat încă niciun ban.
Mai mult, legea de aprobare a Ordonanței a fost modificat în sensul anulării acordării stimulentului de 1.150 de lei, iar dacă aceasta va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și apoi publicată în Monitorul Oficial, atunci personalul care nu a primit banii va rămâne fără aceștia.
„Cred că doar au vrut să-și facă imagine și atât. Noi nu am primit niciun ban, deși sunt alte județe, printre care Suceava, în care s-au făcut plățile pentru stimulentul de 1.150 de lei. Acum, cred că nici nu știu de unde să ni-l plătească, deși s-a vorbit de fonduri europene”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Din acest motiv, sindicatul a deschis acțiuni în instanță pentru toți membrii care au fost izolați la locul de muncă în centrele rezidențiale ale DGASPC și ale unităților medico-sociale. „Salariații din asistență socială merită respect și considerație pentru că au pus mai presus de interesul personal, interesul pentru beneficiarii din centrele sociale rezidențiale. Salariații din centrele rezidențiale de asistență socială au fost singurii sacrificați în perioada stării de urgență fiind izolați la locul de muncă în ture succesive de câte 14 zile, începând cu data de 10 aprilie 2020, ei petrecându-și toate sfintele sărbători Pascale alături de beneficiarii din centrele unde își desfășoară activitatea, departe de familiile lor”, și-a motivat demersul Camelia Socianu.
De asemenea, pe aceeași speță, liderul național al FNS Pro.Asist, Radu Liță, a înaintat președintelui Klaus Iohannis o adresă prin care îi cere să nu promulge legea care anulează „stimulentul de izolare”, pe motiv că s-ar crea o diferență injustă între salariații pentru care s-a plătit deja acest stimulent și cei care nu au încasat banii. „S-au trimis listele cu salariații la AJPIS, dar încă noi nu am primit banii și nu înțelegem de ce”, a mai spus Socianu, adăugând că la începutul lunii august va deschide și acțiuni în instanță pentru obținerea bonusului de 5.000 de lei reglementat de lege, dar care nu a fost plătit încă.