Văzută ca altenativă la actualele două mari blocuri politice (PSD și PNL), Alianța USR-PLUS nu reușește să se coaguleze la Botoșani. Motivul, orgoliile și lupta pentru o poziție cât mai bună pe listele la alegerile ce stau să vie. Și anume, locale și parlamentare.
La sfârșitul săptămânii trecute, Biroul Județean al organizației Botoșani a USR a adoptat o hotărâre care deschide calea ca tânărul partid să meargă singur în alegeri, fără colegii de alianță de la PLUS. Și asta după ce două runde de negocieri dintre cele două tinere partide au eșuat, la fel ca și medierile făcute de reprezentanții veniți de la nivel central.
Useriștii susțin că ei au făcut destule concesii „colegilor de la PLUS”, dar că ei se cramponează de o singură solicitare, locul 2 pe lista de consilieri locali la muncipiul Botoșani pentru prentru președinta organizației județene a PLUS, Magda Oleniuc. „Noi am făcut destule concesii. Potrivit protocolului național, în județele în care organizațiile nu se înțeleg, se face un sondaj și în urma rezultatelor se stabilește paritatea pe listă. La noi, paritatea a fost de 4-1, dar noi am acceptat ca aceasta să fie de 3-1, atât pentru consiliul local, cât și pentru consiliul județean. Ei insisită ca Magda Oleniuc să fie pe poziția a doua, după Marcel Ghiorghiță, deși noi considerăm primele patru locuri eligibile. Vor mai fi negocieri în această săptămână, în urma cărora se vor definitiva listele”, a declarat Adrian Hobjilă, vicepreședinte USR Botoșani.
Magda Oleniuc a recunoscut tensiunile dintre cele două partide, dar susține că nu e vorba de orgolii personale, ci doar de „fairplay” și „de negocieri corecte”. „Nu insist pentru mine, ci negocierile trebuie să fie fairplay și să ducă la o reprezentativitate corectă pe liste. Nu e vorba de a insista pe o poziție nominală”, a declarat Magda Oleniuc. Aceasta mai spune că până la sfârșitul săptămânii va mai avea loc o rundă de negocieri și este convinsă că atunci se va ajunge la o soluție de compromis și că cele două partide vor avea liste comune în alegeri, în ciuda deciziei luate de conducerea USR Botoșani.
Tenisunea dintre cele două partide nu este singulară. De-a lungul timpului neînțelegerile dintre cele două organizații locale izbucnind de mai multe ori, deși liderii au încercat să le mascheze.
Nici la nivel național lucrurile nu sunt tocmai roz. Procesul de fuziune dintre cele două partide a fost suspendat până după alegerile parlamentare. Oficial, motivul este legat de faptul că nu ar mai fi timpul fizic de înregistrare a noii formațiuni la Tribunal, ceea ce ar pune în pericol procesul electoral. Neoficial, situația de la Botoșani nu este singulară, iar tensiunile dintre organizațiile celor două formațiuni ar putea măcina noua construcție politică înainte ca aceasta să se afirme.