Mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană.
Cei șase demisionari din USR Botoșani, în frunte cu Andrei Turcoman, poziția a patra pe lista de consilieri locali ai noii formaţiuni, s-au înscris astăzi în PSD. „După un an de zile, USR ca partid nu a reușit să facă trecerea de la grup civic la un partid politic. Cred că încă a rămas la faza aceea că s-a născut în stradă și cred că tot acolo a rămas. Nu am văzut nimic într-un an de zile, a fost refuzul de a intra la guvernare, adică eu mi-aș fi dorit să fie mai implicat. Nu cred că stând pe tușă și sesizând derapaje este soluția. Este doar o decizie personală, nu m-am certat cu nimeni, le doresc multă baftă în campania electorală”, a declarat Andrei Turcoman, adăugând că-și vede viitorul alături de social-democrați. „Alături de PSD Botoșani îmi doresc transformarea tuturor proiectelor necesare municipiului nostru în realitate. Avem soluții durabile și moderne la problemele Botoșaniului. Avem răspunsuri credibile la așteptările și nevoile tuturor cetățenilor. Împreună cu colegii din PSD, urmărim să facem tranziția spre modernitate într-un mod realist și pragmatic. Îi așteptăm alături de noi pe toți tinerii care dau dovada de competență, integritate și conștiință civică”, a mai spus Turcoman.
Reprezentanții USR Botoșani au rămas siderați de alegerea fostului lor coleg. „Sunt surprins de alegerea făcută. Nu mă așteptam. Nu ne-am certat și ne-am despărțit chiar fără scandal. E alegerea lor și nu pot decât să le urez succes”, a declarat președintele organizației USR Botoșani, Andrei Drancă.
Acesta mai susține că în ultimul an, incluzându-l și pe Gelu Graur, din partid au plecat doar șapte membri și nu vede cum au putut ajunge zece la PSD.
Săptămâna trecută, Andrei Turcoman împreună cu cinci apropiați, rude și prieteni, au demisionat din USR. „Și-a depus luni seară demisia la birou. Nu am reușit să am o discuție cu el încă, dar îl voi contacta în această seară (n.r. – marți seară). Am înțeles că este vorba de motive personale, de faptul că și-ar dori să se ocupe mai mult de businessurile lui. Nu este o ruptură între noi”, declarat Andrei Drancă. Cei doi nu au mai reușit să aibă o discuție lămuritoare în aceste zile.
Cele șase demisii reprezintă aproximativ 5% din totalul membrilor organizației municipale.
Interesant este că Andrei Turcoman era unul dintre susținătorii și apropiații lui Gelu Graur. El a rămas în partid și după ce Gelu Graur a fost exclus, declarând atunci că „nu știam că USR are echipe”. „Știam că USR este o mare familie. Și suntem”, spunea Turcoman.
Gelu Graur este perceput ca un apropiat al lui Cătălin Flutur și al PNL, motiv pentru care mișcarea lui Andrei Turcoman este și mai surprinzătoare.