Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, este astăzi într-o vizită politică pe plaiurile botoșănene.
Inițiată de Camera de Comerţ, Industrie si Agricultură (CCIA) Botoşani, care a convocat și o întâlnire cu oamenii de afaceri din zonă, vizita a fost prezentată ca una tehnică, dar, cel puțin în conferința de presă, aceasta a avut o puternică încărcătură politică, ministrul retezând întâlnirea cu jurnaliștii atunci când întrebările au devenit incomode sub pretextul unui program încărcat.
Situația l-a pus în dificultate pe președintele CCIA, Valeriu Iftime, care la final s-a justificat în fața jurnaliștilor, susținând că el și-a dorit ca oamenii de afaceri să poată ridica direct problemele cu care se confruntă ministrului Muncii, amintind că astfel de întâlniri l-au avut invitat și pe fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, sau pe fostul premier Victor Ponta.
Cum jurnaliștii nu au avut acces la întâlnirea ministrului cu oamenii de afaceri, atât Valeriu Iftime, cât și Violeta Alexandru au făcut o scurtă trecere în revistă a problemelor discutate, acestea vizând în special domeniul textil, care va fi printre cele mai afectate de perioada post-pandemie, dar și probleme legate de taxarea muncii.
„Piața în industria textilă scade foarte mult, la fel și în HORECA, și trebuie să vedem cum găsim soluții ca să putem să echilibrăm acest lucru”, a spus Iftime, adăugând că, în prezent, operatorii din acest domeniu sunt acoperiți de comenzi doar până în octombrie, pentru că s-a pierdut un sezon, cel de primăvară-vară.
„S-a discutat despre domeniul textil, care este cel mai expus unei lipse de perspectivă în comenzile de care au nevoie pentru a-și face un plan de lucru, dar toți cei prezinți au confirmat că văd în Guvern un partener receptiv la a pune la dispoziție noi măsură adaptate evoluției lucrurilor. Am discutat despre aceste tipuri de măsuri de sprijin care acoperă astăzi o parte din costul salarial al celor care au fost în șomaj tehnic și revine în activitate”, a declarat Violeta Alexandru, adăugând că se ia în calcul și o flexibilizare a muncii în domeniul textil, „în sensul în care dacă angajatorul are astăzi un volum de comenzi mai mic decât cel dinainte de pandemie” să poată „să flexibilizeze programul de muncă al salariatului, cu informarea sindicatelor și să primească de la stat parte din fondurile aferente salariului”.
Ministrul a mai afirmat că măsurile de susţinere a persoanelor afectate de pandemia de Covid-19 nu vor fi întrerupte, arătând că „măsura şomajului tehnic a fost utilă, eficientă, livrată la timp şi accesată foarte simplu”. „Diferenţa dintre acest guvern şi guvernul anterior este că noi avem rezultate şi avem rezultate într-o perioadă cu totul excepţională pentru care nimeni nu te-a pregătit să o gestionezi, dar pe care apreciez că am gestionat-o cât mai bine cu putinţă”, a spus Alexandru.
După conferința de presă, ministru a plecat să viziteze Conted Dorohoi, Fundația Hand of Help și urmează să aibă și o întâlnire cu primarii liberali pe teresa hotelului deținut de senatorul Costel Șoptică, liderul PNL Botoșani, care a însoțit-o pe tot parcursul zilei.
Surse din anturajul PNL susțin că între aceste repere ar putea avea și vizite inopinate la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, în speță AJOFM, ITM, Casa de Pensii și AJPIS, ultimele trei fiind de altfel și grupate în aceeași zonă a orașului.