Revărsarea Prutului și a afluenților săi în urma viiturilor de la sfârșitul lunii trecut și ploile care au căzut necontenit mai multe zile au lăsat în urmă pagube uriașe.
O primă evaluare a comisiilor dispuse prin ordinul prefectului Dan Nechifor arată că pagubele se ridică la 9,667 milioane de lei (n.r. – două milioane de euro) doar la nivelul infrastructurii rutiere, care a fost afectată în 30 de unități administrativ teritoriale plus drumurile județene aflate în administrare Consiliului Județean (CJ) Botoșani. Au fost afectați 2,5 kilometri de drum județean (DJ 291D), în zona Oroftiana – Baranca, 43,5 kilometri de drum comunal, 177,4 kilometri de drum sătesc, 34,7 kilometri de străzi din municipiul Botoșani, orașul Darabani și comuna Mihai Eminescu, precum și 34 de poduri și podețe. De asemenea, a fost avariată o locuință din Văculești și cinci din Rădăuți Prut. Potrivit prefectului Dan Nechifor, în ceea ce privește locuințele și anexele gospodărești afectate de intemperii „se vor aplica prevederile HG 481/25.06.2020 privind acordarea de ajutor de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații”, iar pentru celelalte pagube s-a elaborat și trimis la București un proiect de hotărâre de guvern „pentru alocarea de sume din fondul de rezervă”.
Pagube mari s-au înregistrat și în cazul fermierilor numai puțin de 843,5 hectare de teren agricol fiind afectate. Aceasta reprezintă doar o primă evaluare, deoarece apele nu s-au retras încă de pe toate terenurile și nu s-au putut evalua toate pagubele. Potrivit evaluărilor de până acum, procentul în care le-au fost afectate culturile ajunge și până la 85%. Cele mai mari pagube s-au produs la culturile de grâu, floarea-soarelui, soia și porumb.