Vremea continuă să dea mari bătăi de cap.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de vreme instabilă, ce va intra în vigoare în noaptea de luni spre marți, la ora 3:00, şi va expira în aceeaşi marți, la ora 12:00. Pe lângă județul Botoșani vor mai fi afectate aproape două treimi din țară, respectiv județele din Nordul, Vestul, Sud-Vestul și centrul țării
Pe durata acestei avertizări, gradul de instabilitate atmosferică în județul Botoșani se va accentua treptat şi se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60 – 80 km/h, averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 50 l/mp.
Marți, temperaturile vor scădea brusc, maximele urmând a fi cu peste 10ºC mai mici decât în prima zi a săptămânii, deci nu vor mai depăși 19ºC, în timp ce minimele vor fi în jurul a 12ºC.
După ploaie vine soare
De miercuri însă, vremea va intra într-un proces normal de încălzire care va dura până la sfârșitul săptămânii. Soarele va străluci nestingherit pe cer de niciun nor, iar temperaturile maxime vor urca la 23ºC (miercuri), 26ºC (joi), 29ºC (vineri), pentru a se stabiliza la sfârșitul săptămânii la 32ºC. Atunci, meteorologii se așteaptă ca, local, disconfortul termic să fie accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a atinge şi depăşi chiar pragul critic de 80 de unităţi.
Mai trebuie spus că și temperaturile minime vor urma aceeași curbă urmând să ajungă la finalul săptămânii la 17ºC.
Temperaturile ridicate vor favoriza culturile agricole de toamnă. Dacă orzul se află la maturitatea și au început lucrările de recoltare, grâul de toamnă încă nu a ajuns la maturitatea, boabele fiind în diferite stagii de dezvoltare fenologică, majoritatea fiind încă „în lapte” sau „ceară”. De asemenea, cultura de rapiţă își va definitiva faza de coacere a boabelor, în anumite areale agricole ale județului începând deja recoltatul. „Avem nevoie de soare și de zile călduroase pentru a intra la recoltatul culturilor de toamnă. S-a început recoltatul orzului, al rapiței și al grâului extratimpuriu și dacă vremea va fi de partea noastră, în scurt timp vom demara și recoltatul la grâu”, a declarat directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, Cristian Delibaș.
Suprafața cultivată cu păioase în județul Botoșani este de numai 30.000 de hectare, adică 10% din suprafața arabilă. Din aceasta, o treime a fost declarată calamitată de secetă.