Unul dintre suspecții reținuți de procurorii DIICOT Bacău, în urma celor 14 percheziții domiciliare organizate miercuri pentru anihilarea unei grupri infracționale organizate, este un fost polițist. Este vorba de Neculai Desmeradu, care a mai fost condamnat în trecut tot pentru infracțiuni de acest tip. Cel de-al doilea suspect este Cosmin Sinel Ardeleanu, implicat la rândul său în tot felul de afaceri dubioase.
Reținuți pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, cei doi inculpați, ambii din municipiul Roman, județul Neamț, au fost prezentați ieri în fața judecătorilor de la Tribunalul Bacău, care au respins însă propunerea de arestare preventivă. Astfel, cei doi au fost plasați în arest la domiciliu și sunt obligați să respecte mai multe măsuri. Alte patru persoane ridicate de anchetatori și implicate în activitățile infracționale au fost plasate sub control judiciar. Principalele acuzații formulate împotriva suspecților vizează fapte deosebit de grave respectiv constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, judeţul Neamţ, s-a constituit o grupare infracţională organizată, care, prin intermediul unor persoane interpuse de condiţie socială precară, a preluat mai multe societăţi comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziţionarea unor mărfuri de la diverşi furnizori,
Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC, care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.
Din cercetări, a rezultat că inculpaţii nu au avut în niciun moment intenţia reală de a achita mărfurile achiziţionate, acestea fiind în fapt revândute pe piaţa ‘neagră’ la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însuşite de către membrii grupării.
Ulterior, suspecţii au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparenţa faptului că mărfurile achiziţionate iniţial au fost revândute către alte persoane juridice, societăţi comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău, au efectuat, miercuri 1 iulie a.c., 14 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Botoşani, Iaşi şi a municipiului Bucureşti în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională, dispozitive de stocare a datelor şi diferite sume de bani.