Ziua de astăzi, 1 iulie, data de la a intrat în vigoare liberalizarea pieţei gazelor naturale, nu este și termenul limită pentru consumatorii casnici în alegerea operatorului. Potrivit noilor reglementări, începând de astăzi fiecare client are libertatea de a-și alege furnizorul, adică poate semna un contract cu vechiul furnizor, fie cu unul nou. Însă nu se întâmplă nimic dacă pe 1 iulie consumatorii casnici nu semnează noul contract. Conform reglementărilor, consumatorii casnici vor primi în continuare gaze naturale de la furnizorul vechi, la prețurile din ultima ofertă pe care acesta a trimis-o. Pentru clienții E.On – Delgaz Grid, furnizorul care operează în prezent în județ, acest preț este de 134 de lei, cu 2 lei sub actualul preț reglementat, în timp ce la Engie prețul este de 125 de lei/MWh de gaz, preț final de furnizare, fără TVA, identic cu actualul preț reglementat (n.r. – prețul final ajunge la aproape 136 de lei).
Precizările vin în contextul în care unii furnizori au trimis oferte consumatorilor casnici din care se putea deduce că data de 1 iulie ar fi termenul limită de alegere a noului furnizor. Ori situația nu este tocmai așa, la mijloc fiind vorba de o strategie de marketing (n.r. – care seamănă și a înșelăciune), prin care furnizorii încercau să-și atragă foarte mulți clienți chiar de la startul liberalizării. Strategia era simplă pentru că, dacă un client accepta să semneze de acum contractul, valabilitatea acestuia este de cel puțin un an. Prin urmare, furnizorii își asigurau distribuția la un volum considerabil chiar de la startul liberalizării.
În realitate, consumatorii casnici care nu au optat până acum pentru un furnizor, nu vor rămâne fără gaz, ci vor continua să primească de la ultimul furnizor cu care a avut contract, până la data de 30 iunie 2021. Asta deoarece perioada maximă pentru contractele vechi este de un an. Așa se face că abia anul viitor, consumatorul care nu s-a decis și nu a încheiat un nou contract riscă să rămână fără gaz. Dar până atunci, contractul vechi va rămâne valabil.
Oamenii au așadar la dispoziție un an, de la 1 iulie a.c. până la 30 iunie 2021, să analizeze ofertele, să facă comparații și să opteze pentru varianta cea mai bună. Iar până atunci, nu rămâne cu certitudine fără gaz. În momentul în care va alege, consumatorul va trebui să se uite foarte atent la detaliile ofertelor pentru a nu cădea în capcana întinsă prin campaniile de marketing. Ceea ce ar trebui să conteze este prețul final, adică cu toate taxele incluse. Asta pentru că, din dorința de a păcăli, unii operatori pot trimite oferte cu tariful practicat, dar fără TVA. Prețul pare mic, dar odată adăugat TVA-ul tariful poate să treacă peste actualul preț reglementat. Ori o alegere proastă îl poate afecta pe consumator un an întreg pentru că operatorul ales va menține tariful negociat pe un an de zile.
Tot ce trebuie să ştiţi este că din acest moment și până la anul aveți libertatea să alegeți pentru furnizorul de gaze. Poate fi actualul furnizor, sau altul. Schimbarea furnizorului este gratuită și simplă – trimiteți doar un e-mail viitorului furnizor că ați acceptat oferta lui, și veți fi ulterior transferat fără vreun alt demers din partea dumneavoastră.