Prezent astăzi în județul Botoșani, unde a vizitat localitățile inundate de râul Prut și Acumularea Stânca-Costești, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că Guvernul va sprijini populaţia și comunităţile locale, care au avut de suferit de pe urma manifestărilor hidrometeorologice din acest an. Potrivit ministrului, autorităţile județene și centrale vor face o evaluare a pagubelor produse de inundaţii, iar în baza acesteia Guvernul va aloca fondurile necesare pentru ca localitățile afectate să fie sprijinite financiar.
„Vreau să transmit un mesaj foarte clar din partea Guvernului României – în aceste zile, instituţiile centrale ale statului român, instituţiile judeţene sunt pregătite să facă faţă acestor situaţii de urgenţă provocate de aceste fenomene hidrometeorologice şi vreau să îi asigurăm pe toţi că, după trecerea acestor inundaţii, comisiile pentru evaluarea pagubelor din cadrul prefecturilor, împreună cu cei de la ISU, vor funcţiona şi vom avea un raport cât se poate de repede. Mesajul este foarte clar – Guvernul României va fi alături de cetăţenii săi, vom ajuta comunităţile locale să îşi reabiliteze infrastructura rutieră sau feroviară, dacă a fost afectată şi mai ales vom fi alături de cetăţenii României care au avut probleme sau au avut de suferit din cauza acestor inundaţii”, a declarat Costel Alexe.
Ministrul Mediului a vizitat și Acumularea de la Stânca-Costești, însă a dat asigurări că începând de astăzi situația de pe Prut este sub control și că populația nu ar trebui să își mai facă griji. „În acest moment, în acumulare sunt aproximativ 800 de milioane de metri cubi și există capacitate de retenție pentru încă 700 de milioane de metri cubi. Să sperăm că în zilele viitoare nu vom mai avea precipitații, însă am certitudinea că vom gestiona foarte bine această viitură”, a adăugat Costel Alexe.
În acest context, ministrul Mediului a arătat că fenomenele hidrometeorologice la care asistăm în aceste zile sunt consecințele acțiunilor umane. „Eu am spus încă de la preluarea mandatului că ceea ce resimțim astăzi cu toții sunt efectele acțiunilor noastre. În ultimii 10 – 20 de ani, toate aceste probleme s-au agravat din cauza faptului că am exploatat haotic pădurea, am exploatat poate haotic agregatele mineraliere de pe cursul râurilor. Important este să înțelegem că trebuie să avem o mai mare grijă față de mediu în viitorul apropiat, pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc”, a mai declarat Costel Alexe.
După vizitele în zonele afectate, ministrul Mediului a participat și la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, care s-a desfăşurat la Rădăuţi Prut și în care s-a discutat despre efectele inundațiilor și ce măsuri ar trebui luate imediat.