Ziua Universală a Iei a fost marcată astăzi în mai multe instituţii botoşănene, dar şi de botoşănence şi botoşăneni care au ieşit la plimbare sau au participat la slujbele oficiate în biserici îmbrăcaţi în frumoase cămăşi populare.
Potrivit tradiţiei, funcţionarele din Primăria Municipiului Botoşani au purtat frumoase ii. Eroul sărbătorii a fost reprezentat de un pui de botoşănean, fiul Alinei Manolache, funcţionar în cadrul Aparatului de specialitate al Consiliului Municipal, care a venit în vizită la primărie îmbrăcat tot cu o cămaşă tradiţională. Sărbătoarea a fost marcată printr-o fotografie făcută în faţa instituţiei, pentru a imortaliza acest moment frumos de trăire şi simţire românească.
„Continuând o frumoasă tradiție de Ziua internațională a iei, alături de o parte din colegele din Primărie. Un modest tribut adus simbolurilor cusute și transmise din generație în generație ! La mulți ani iei românești!!”, este mesajul care însoţeşte fotografia postată de viceprimarul Cosmin Andrei pe facebook.
Fotografii similare au fost postate şi pe paginile Casei Corpului Didactic şi Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Ziua Universală a Iei se sărbătorește în fiecare an pe 24 iunie, odată cu Sânzienele – Drăgaica și Sfântul Ioan de Vară. La blouse roumaine este prima comunitate online ce promovează IA, ca marcă a culturii identitare româneşti. Pe 21 ianuarie 2013, această comunitate a propus ca ziua de 24 iunie 2013 să marcheze prima celebrare a IEI româneşti sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a bucurat de succes, fiind sărbătorit pe şase continente, în peste 50 de ţări din lume.
Ediția din acest an a Zilei Universale a Iei pune în centru fotografia ca eveniment, ca artă. Astfel, românii au fost invitaţi să participe la crearea celei mai mari expoziții online, fotografiindu-se în fața casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă acasă pentru fiecare şi să poarte o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional. „Nu va fi orice fotografie, ci una pe care o veți lăsa moștenire generațiilor următoare. O mărturie a apartenenței noastre la o familie, un neam și o cultură.
Înainte, oamenii își făceau poze când venea fotograful la târgurile din satele apropiate. Era un eveniment important. La fel ca oamenii de odinioară, cel mai indicat este să aveți alături un fotograf profesionist. Dacă nu, încercați să vă faceți o fotografie într-o lumină bună, clară și de calitate. Individual, cu familia sau cu cine vreți să fiți împreună în acest moment special.
Sugerăm coordonatorilor de evenimente să organizeze ședințe foto pentru întreaga comunitate, mai ales în mediul rural. Este unul dintre cele mai importante obiective ale Zilei Universale a Iei 2020.
Ulterior, când se vor posta online, vă rugăm să scrieți câteva rânduri despre semnificația hainelor pe care le purtați și zona de unde provin, adăugând hashtagul #AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020.
În scurt timp vom avea și o platformă online unde vă veți putea înregistra pentru a participa la acest proiect, urmând apoi să ne trimiteți fotografiile pentru selecția finală. Vor face parte din expoziția și albumul <Acasă la origini>”, se arată, printre altele, în mesajul postat pe pagina La blouse roumaine.