Viitura produsă în Ucraina și care se propagă pe râul Prut a determinat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) să trimită 20.000 de saci ce vor fi umpluţi cu nisip în vederea protejării localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi – Prut. Măsurile au fost dispuse în urma precipitaţiilor din ultimele zile, a estimărilor efectuate, atât de hidrologii români şi specialiştii Apelor Române, cât şi de către hidrologii şi specialiştii din Ucraina, toate informațiile indicând faptul că noua viitură va duce la depăşirea cotelor de pericol.
„În urma avertizărilor din Ucraina, a discuţiilor cu prefectul judeţului Botoşani şi ISU Botoşani, Ervin Molnar, director general Apele Române, a dispus distribuirea a 20.000 de saci, care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut. De asemenea, prefectul judeţului Botoşani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a 20 maşini cu nisip pentru a fi umpluţi aceşti saci. Acumularea Stânca-Costeşti este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de ANAR.
Apele Române monitorizează 24 ore din 24 evoluţia fenomenelor vizate prin Dispeceratelor de la naţional şi de la nivel local, iar echipele de intervenţie ale Apelor Române sunt în stare de vigilenţa maximă, pregătite cu materiale şi utilaje. Lucrările de apărare sunt exploatate în condiţii de siguranţă. „Rugăm insistent populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special Cod roşu şi Cod portocaliu. Facem un apel la autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor”, a spus Ervin Molnar, director general Administraţia Naţională „Apele Române”.
După retragerea apelor, specialiştii Apelor Române vor face o inventariere a pagubelor produse de inundaţii şi vor propune noi soluţii şi proiecte care să asigure măsuri suplimentare de protejarea a populaţiei şi a zonelor expuse riscului de inundaţii.
În acest context trebuie menționat faptul că Institutul Național de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit astăzi Codul Roşu de inundaţii pe râul Prut. Inițial, acesta era valabil până mâine, însă atenționarea a fost extinsă până sâmbătă, 27 iunie, la miezul nopții.