Angajații din sistemele de protecție vor primi un stimulent de risc de 5.000 de lei pentru cele două luni ale stării de urgență. Acesta este prevăzut în cadrul Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență. „Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut, pe lună, pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt”, se arată în legea promulgată recent de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Ca urmare sute de angajați din județul Botoșani vor primi încă 5.000 de lei pe lângă stimulentul de 1.150 de lei. Acesta din urmă se acordă doar salariaților izolați la locul de muncă în centrele rezidențiale. „Acest drept se acordă prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani pe bază de tabel cu numărul de zile de izolare și alte documente privind centrele rezidențiale. Cei 5.000 lei în primesc majoritatea salariaților chiar dacă nu au fost izolați: personalul din centrele rezidențiale, inclusiv asistenții maternali profesioniști, managerii de caz, asistenți personali”, a declarat Camelia Socianu, liderul sindicatului „Impact”.
Aceasta mai susține că fiecare stimulent are altă bază legală, alte argumente și este „asigurat din fonduri europene”. „Inclusiv asistenta medicală comunitară va beneficia de ști de risc de 2.500 lei pe lună conform noii legi”, a mai spus Camelia Socianu.