Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat prin hotărâre definitivă în urmă cu câteva săptămâni în cazul lui Andrei, un elev cu sindrom Down din Botoșani. Acesta a fost în mod incontestabil discriminat la Şcoala Numărul 13, de către profesori și părinți ai colegilor săi, pe criteriul dizabilității.
În 2016, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizablităţi (CEDCD) sesisează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind faptele de discriminare asupra lui Andrei, un elev de 14 ani la acea dată, cu sindrom Down, comise de profesori și părinți ai colegilor săi din Școala Gimnazială Ion Creangă (Numărul 13 – n.r.), din Botoșani.
CNCD a analizat plângerea depusă de CEDCD și, în urma probatoriului, a înfățișărilor la termene și a documentației scrise, CEDCD a câștigat în 2017 cazul la CNCD, care a decis că Andrei a fost supus discriminării și a sancționat școala cu avertisment.
De asemenea, școala a fost plasată sub monitorizarea CNCD timp de o lună după această decizie, pentru analiza măsurilor întreprinse pentru incluziune.
Reprezentanții Şcolii Nr. 13 și părinții au ales să conteste în instanță decizia CNCD, urmând căile de atac până la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Hotârârea Înaltei Curți de Casație și Justiție din data de 26 mai 2020 consacră definitiv încă o dată principiile educației incluzive. CEDCD este determinat să obțină respectarea dreptului la educație pentru copiii cu dizabilități, chiar și la ani distanță de la săvârșirea faptelor.