sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăLocal BTCovidul pierde teren, dar nu se predă (grafice)

Covidul pierde teren, dar nu se predă (grafice)

♦ Pandemia de coronavirus a slăbit în intensitate, dar se menține încă la cote foarte ridicate
♦ Numărul noilor cazuri nu a scăzut în ritmul așteptărilor, județul intrând pe o zonă de platou cu o medie de opt cazuri zilnic
♦ Din păcate, numărul deceselor atribuite Covid-19 este foarte ridicat, fiind doar cu o treime mai mic decât al lunii în care s-a înregistrat vârful pandemiei
♦ Cauzele sunt relaxarea socială, dar și numărul mai mare de teste făcute în anumite perioade
♦ Partea plină a paharului este că deși relaxarea socială a adus la nerespectarea celor mai elementare reguli, nu am avut parte de o explozie a cazurilor, situația din prezent fiind manageriabilă

Chiar dacă vârful pandemiei de Covid-19 pare să fi trecut, situația nu s-a îmbunătățit substanțiala la nivelul județului Botoșani, care, în ultima lună, ce s-a suprapus pe starea de alertă, pare să fi intrat pe o zonă de platou, cu o medie de peste opt noi cazuri zilnice.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Numărul cazurilor nu a scăzut conform așteptărilor

Perioada 15 mai – 14 iunie, nu arată o îmbunătățire a situației epidemiologice radicale așa cum ne așteptam cu toții, inclusiv autoritățile, panta descendentă desenându-se mult mai lent decât cea ascendentă de la începutul crizei. Astfel, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, în perioada 15 mai – 14 iunie, la nivelul județului s-au înregistrat 259 de cazuri, cu 11 mai multe decât în perioada de debut a pandemiei, 15 martie – 14 aprilie, când s-au înregistrat 248 de cazuri, dar cu o treime mai puține decât în perioada de vârf a pandemiei, 15 aprilie – 14 mai, când s-au înregistrat 390 de cazuri.

 

23 de morți din cauza Covidului în ultima lună

 

Aceeași curbă a fost desenată și în cazul deceselor atribuite Covid-19. Astfel, în perioada stării de alertă, la Botoșani 23 de decese, cu 10 mai mult decât în prima lună a stării de urgență, când s-au înregistrat doar 13 morți, și doar cu patru mai puține decât în perioada de vârf a pandemiei, când Covidului i-au fost atribuiți 27 de morți.

Bilanțul a fost stricat în penultima zi a stării de urgență, când au murit cinci botoșăneni, adică mai bine de un sfert din cât muriseră până atunci în perioada de referință. Un alt vârf negru al perioadei a fost data de 23 aprilie, când s-au înregistrat trei decese. În alte trei zile, 31 mai, 6 și 12 iunie s-au consemnat câte două decese, în timp ce în opt zile ale perioadei analizate, patru din a doua jumătate a lunii mai și patru din prima jumătate a lunii iunie, s-a înregistrat câte un singur deces.

În starea de alertă, în medie, opt cazuri pe zi

În perioada 15 mai – 14 iunie, media zilnică a infectărilor a depășit opt cazuri pe zi, menținându-se pe o zonă de platou, cu câteva zile cu vârfuri de câte 16 noi cazuri, pe 4 și 9 iunie. Câte 13 cazuri s-au înregistrat pe 18, 19, 31 mai, 11 și 12 iunie. În rest nu s-au înregistrat mai mult de 10 noi cazuri pe zi. Au fost și zile cu foarte puține cazuri, 8 iunie (două noi cazuri), 20 iunie (trei noi cazuri), dar trebuie spus că în acea perioadă aparatele de testare nu au funcționat la capacitatea lor reală din lipsa kiturilor, astfel că prelucrarea unor probe a fost amânată. Așa se explică și apariția unor vârfuri imediat după aceste zile mai liniștite.

Se testează mai mult

Numărul ridicat de cazuri din ultima lună trebuie privit din mai multe unghiuri.
În primul rând vorbim de o creștere a volumului testărilor. Încă de la finalul stării de urgență, prefectul Dan Nechifor și medicul Radu Malancea, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, au anunțat că se testează tot ceea ce se prezintă la camerele de gardă pentru internare, indiferent dacă prezintă sau nu simptome de îmbolnăvire cu Covid-19. „După data de 30 aprilie, în momentul în care am primit cele două PCR Real Time, s-a luat hotărârea ca toți pacienții care se adresează unei unități de primiri urgențe sau a unei unități spitalicești să fie testați înainte de a fi internați”, declara prefectul la începutul stării de alertă.

Apoi, trebuie spus că tot personalul instituțiilor de protecție socială, în special a persoanelor vulnerabile din cauza vârstei sau a bolilor, este testat acum sistematic la două săptămâni, așa ajungându-se să se depisteze cazurile de angajați sau chiar bătrâni asimptomatici din ultimele săptămâni.

Monica Adăscăliței: „Lucrurile sunt sub control”

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm și faptul că odată cu introducerea stării de alertă au fost relaxate și foarte multe restricții, iar acest lucru se vede și în menținerea în zonă de platou a numărului de noi cazuri. „Relaxarea și-a spus cuvântul. Multe restricții au fost ridicate, iar dacă ne uităm la modul în care lumea respectă indicațiile autorităților, putem înțelege de ce avem încă un număr important de noi cazuri. Ținând cont de context, cred că lucrurile sunt sub control”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul interimar al DSP Botoșani.

În acest context, trebuie văzută și partea plină a paharului, în sensul că, în ciuda relaxării și a efectuării mai multor teste, chiar dacă avem în județ un număr ridicat de cazuri, nu asistăm totuși la o explozie.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
10.6 ° C
10.6 °
10 °
62 %
1.8kmh
54 %
sâm
11 °
Dum
7 °
lun
10 °
mar
9 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nod informatic la IPJ.

EDITORIAL

Reprezentanții actualei clase politice se miră de conspiraționismul care a pus stăpânire pe țară. Cum e posibil ca românii să voteze în masă un...

EPIGRAMA ZILEI

Aproape sigur, nu-i tipar În care viața să încapă, Doar un ciudat itinerar: Dintr-o ... gropiță, într-o groapă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...