Seria daniilor din ocolul domnesc al Botoşanilor continuă şi în domniile ce au urmat celeia a lui Petru Şchiopul. Astfel, la 18 martie 1615, Ştefan al II – lea Tomşa voievod dă uric ctitoriei sale şi a mitropolitului Anastasie Crimca, mănăstirea Solca, pentru satele Costeşti, cu mori pe râul Siret şi Mănăstireni, foste domneşti, ascultătoare de ocolul Botoşani. Despre toponimul Costeşti putem aprecia, fără urmă de îndoială, că derivă de la numele Coste – Costea – Costescu, necunoscutul întemeietor al aşezării (topicul este foarte des întâlnit în Moldova, numai în ocolul Botoşanilor existând trei sate cu acest nume: cel în discuţie, pe Siret, cel de pe Jijia, sub Cozance, azi dispărut şi cel din câmp, de pe apa Teişorii).
Celălalt toponim, Mănăstireni, ne face să presupunem că aşezarea fusese o slobozie, poate pe un loc sterp, poate pe o selişte, dată unei mănăstiri pentru a o coloniza, rămânând în tot acest timp în ocolul târgului. Cum menţiuni mai vechi ale satului nu se cunosc, el nefiind menționat înainte de această dată în stăpânirea nici unei mănăstiri, putem merge mai departe cu presupunerea: poate chiar Ştefan al II – lea Tomşa, ctitorul Solcăi, a cărei construcţie începuse la 1612, va aduce aici oameni pentru a sluji mănăstirii, pe un loc pustiu sau pe o selişte din ocolul Botoşanilor, de la care fapt noua aşezare îşi va căpăta şi numele de Mănăstireni, adică oameni ai mănăstirii.
Câteva zile mai târziu, la 18 martie 1615, domnul întăreşte Solcăi dania celor două sate, „foste drepte domneşti, ascultătoare de ocolul şi de curţile noastre din Botoşani”, foste „de slujbă” curţii domneşti de acolo. Radu Mihnea voievod întărea şi el mănăstirii Solca, la 15 aprilie 1618, satele „Mănăstireni şi Costeşti pe Siret şi cu mori la Siret care au fost ascultătoare de ocolul Botoşanilor”, precum şi două fălci de vie la Cotnari, în Dealul lui Ţombric, pe care le cumpărase ctitorul mănăstirii, Ştefan Tomşa, dăruindu-le de asemenea Solcăi. Şi în a doua sa domnie în scaunul Ţării Moldovei, Radu Mihnea va întări mănăstirii Solca daniile ctitorului său, „Monăstirenii şi Costeştii şi cu mori pe Siret”, foste ascultătoare de ocolul Botoşanilor (actul de întărire, nedatat, este din <1624 martie 24>).
Prof. dr. Daniel BOTEZATU