spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeCaleidoscopÎngrijorați de 5G? Nu aveți de ce

Îngrijorați de 5G? Nu aveți de ce

♦ Ziariștii de la Wired scriu despre efectele telefoniei 5G și temerile oamenilor.

Sunt puține motive să credem că frecvențele 5G sunt mai nocive decât alte tipuri de radiație electromagnetică, de exemplu, lumina. Chiar în timp ce operatorii din lumea întreagă sunt în cursa pentru a construi rețele 5G, unii oficiali guvernamentali sar direct la beregata lor, pe baza fricilor că noua generație de tehnologie wireless ar putea aduce riscuri pentru sănătate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La începutul acestui an, în Portland, Oregon, SUA, consiliul local a votat o rezoluție cerând Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC) să updateze cercetările sale în domeniul potențialelor riscuri pentru sănătate ale 5G. (În 2013, Academia Americană a Pediatrilor a făcut o cerere similară legată de cercetările efectelor telefoniei mobile, în general). Mai multe orașe au cerut același lucru, în timp ce orașe precum Mill Valley sau Sebastopol vor să blocheze operatorii în a construi infrastructură pentru tehnologie 5G.

„Iminenta dezvoltare a tehnologiei 5G va necesita instalarea a mii de celule mici în comunități din țară și aceste instalații vor emite frecvențe radio mai ridicate decât generația anterioară de telefonie celulară”, scrie într-o scrisoare adresată comisiei congresmenul american Peter DeFazio.

Există îngrijorări mari despre modul cum 5G va fi pus în funcțiune, aspecte ce includ probleme de securitate, potențialele interferențe cu sistemele de prognoză meteo și comisiile de implementare a tehnologiei presează regulatorii pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei 5G. Dar dominante sunt grijile față de potențialul impact asupra sănătății umane.

Dacă nu ați fost îngrijorat că generațiile anterioare de telefoane mobile cauzează cancer, 5G nu aduce prea multe aspecte noi. Și probabil nu era nevoie să fiți îngrijorați nici măcar la 3G sau 4G. Puține servicii 5G vor folosi frecvențe înalte în viitorul apropiat și nu există motiv să credem că aceste frecvențe sunt mai dăunătoare decât alte tipuri de radiație electromagnetică, cum ar fi lumina.

 

Îngrijorări de la „tehnologia undelor milimetrice”

 

Cele mai mari îngrijorări legate de impactul 5G asupra sănătății provin de la așa numita „tehnologie a undelor milimetrice”, undele frecvențelor radio extrem de înalte (numite EHF) care se presupune că furnizează viteze mai mari de transmisie. Această tehnologie permite transmisii între 30 GHz – 300 Ghz. Ideea e că acest gen de frecvențe nu garantează transmisii pe distanțe lungi așa de bine cum o fac frecvențele mai joase, folosite în mod tradițional de operatorii de telefonie mobilă. Pentru a furniza un serviciu 5G stabil și omniprezent pe aceste unde de înaltă frecvență, operatorii vor avea nevoie de un număr foarte mare de puncte mici de acces sau celule.

Asta a dus la două temeri: că semnalul de înaltă frecvență ar putea fi mai periculos decât cel tradițional; și că numărul mare de celule, unele potențial apropiate de locuințe ar putea expune oamenii la radiații mai mari decât serviciile 4G.

Dar undele milimetrice nu sunt singurul și nici principalul mod prin care operatorii vor furniza servicii 5G. Compania T-Mobile furnizează cel mai răspândit serviciu 5G posibil astăzi. Dar folosește pentru asta o bandă de frecvențe joase ce erau original folosite pentru transmiterea semnalului TV. Asta în timp ce compania Sprint și-a repoziționat o parte din spectrul de semnal cu unde medii ce era folosit la 4G pentru a furniza servicii 5G.

Verizon și AT&T oferă servicii 5G bazate pe unde milimetrice, dar doar în câteva locații. Industria wireless e focusată mai mult pe folosirea frecvențelor în bandă medie și joasă pentru 5G, deoarece instalarea unui număr foarte mare de puncte de acces (celule) ar dura mult și ar fi foarte scumpă. Cu alte cuvinte, 5G va continua să folosească aceleași frecvențe radio ce sunt folosite de zeci de ani pentru sateliții de radio și televiziune, servicii de telefonie mobilă, wi-fi și Bluetooth.

Chiar dacă operatorii desfășoară mai multă acoperire cu ajutorul undelor milimetrice, tot nu trebuie să ne îngrijorăm. Undele radio, lumina vizibilă și ultravioletele sunt parte a spectrului electromagnetic. Părțile de frecvență înaltă ale spectrului, incluzând razele x și gamma sunt cunoscute ca „radiație ionizantă”. Aceasta e radiația de care trebuie să ne temem. Poate distruge legături moleculare și cauza cancer. EHF, la fel ca alte unde radio, sunt considerate ne-ionizante, adică nu distrug legături moleculare. Sunt mai înalte decât frecvențele de transmisie tradiționale, dar sunt încă sub frecvența luminii vizibile și mult sub radiația ionizantă ca lumina ultravioletă în unde scurte, razele x sau razele gamma.

„Dacă o numim 5G și schimbăm frecvența asta nu înseamnă că se schimbă și factorul de relevant pentru sănătate, care este energia”, spune Robert DeMott, un toxicolog specializat în evaluarea riscului de la firma de consultanță Ramboll.

Lumina vizibilă este o sursă comună cu o frecvență mai mare și o energie electromagnetică mai mare decât undele milimetrice sau orice alte frecvențe folosite pe telefoane mobile, spune Eric S. Swanson, profesor de fizică nucleară la Universitatea din Pittsburgh.

Asta nu înseamnă că supraexpunerea la radiații ne-ionizante nu poate avea efecte secundare negative. Energia electromagnetică produce căldură, care este singura îngrijorare legată de sănătate datorată undelor radio, spune DeMott. Această afirmație este susținută de zeci de ani de cercetare a efectelor biologice ale radiației non ionizante, ce include și undele milimetrice.

O lucrare publicată în 2005 de IEEE (Comitetul Internațional de Siguranță în Electromagnetică) a verificat 1300 de studii asupra efectelor biologice a undelor radio care nu au găsit „efecte adverse care să nu fie corelate cu căldura”.

Pentru protecție împotriva efectelor adverse legate de căldură, FCC și alți regulatori pun limite la cantitatea de energie emisă de un dispozitiv wireless. „Consensul este că nu trebuie să fii îngrijorat la o variație de temperatură de un grad Celsius a corpului, pentru că schimbarea aceasta poate apărea în timpul activităților zilnice, chiar a celor la nivel celular”, spune DeMott.

 

Confuzie ca urmare a multitudinii de studii

 

Cercetătorii încă nu au găsit dovezi concludente care să lege folosirea telefoanelor mobile de cancer sau alte probleme de sănătate. Totuși, teama persistă, în parte și ca urmare a studiilor neconcludente. Mulți critici ai tehnologiei 5G și altor dispozitive wireless arată spre un studiu al Agenției pentru Cercetarea Cancerului de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care a clasificat celularele ca „posibil cancerigene” în 2011. Ce nu mai menționează criticii este că organizația a selectat această denumire, ce se aplică și cafelei sau murăturilor, după un studiu din 2010 care nu a reușit să determine dacă telefoanele celulare posedă sau nu risc cancerigen.

O lucrare a OMS din 2002 este și mai optimistă. „În domeniul efectelor biologice și aplicații medicale ale radiației non-ionizante au fost publicate peste 25.000 de articole în ultimii 30 de ani. Pe baza unei analize amănunțite a literaturii științifice, OMS a ajuns la concluzia că nu există dovezi concrete care să confirme existența unor consecințe medicale în urma expunerii la câmpuri electromagnetice de nivel coborât. Totuși, există unele lipsuri în cunoașterea efectelor biologice și sunt necesare cercetări ulterioare”.

Sunt, desigur, și studii individuale în conflict cu consensul științific că radiația non-ionizantă nu are alte riscuri în afară de căldură. Un studiu publicat anul trecut de National Toxicology Program notează un risc crescut de cancer pentru șobolani masculi expuși ca frecvențe radio de bandă joasă. Dar nu a găsit așa ceva la femele șobolan și nici la șoareci, indiferent de gen.

Cercetătorii au spus că tumorile sunt similare cu cele văzute în cercetări anterioare la persoane ce folosiseră intensiv telefonul mobil, dar au specificat că cercetările nu trebuie extrapolate la oameni.

Acest gen de rezultate atipice sunt de așteptat, spune Swanson. Dacă ai zeci de mii de studii, explică el, te poți aștepta ca sute să arate creștere la cancer sau alte boli, pur și simplu din întâmplare. Dar aceste studii, împreună cu altele gândite prost furnizează combustibil pentru critici.

Dar, dacă vrei să ai siguranță mai mare în faptul că telefonul nu îți va da o tumoare, e liniștitor să știi că, după statisticile publicate de Institutul Național al cancerului din SUA, rata cancerului de creier a scăzut continuu între 1992 și 2016, exact în perioada în care folosirea telefoanelor mobile a explodat, pur și simplu, în toată lumea.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
1.6 ° C
2.8 °
1.6 °
80 %
2.1kmh
39 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...