Au început să curgă notele de plată pentru carantinarea botoșănenilor care s-au întors în județ pe timpul stării de urgență. Banii trimiși de guvernanți în județ nu sunt însă acoperitori pentru plata tuturor facturilor, și s-au achitat doar o parte dintre cele care au fost emise până la finele lunii aprilie.
„Și noi am avut carantinați, dar încă nu am primit niciun ban. Am înțeles că s-au plătit mai întâi la hotelurile care au avut cheltuieli mai mari. Așteptăm să primim banii, pentru că am generat și noi niște cheltuieli. Nu putem să funcționăm doar pe datorie”, a declarat reprezentantul unui centru de carantinare din Botoșani, care nu se afla pe lista celor ce au primit sau urmau să primească bani.
100.000 de dolari pentru hotelul lui Șoptică
Cei mai mulți bani figurează în dreptul Hotelului „Premier” al senatorului liberal Costel Șoptică. În conturile acestuia urma să intre o primă tranșă de 439.000 de lei (n.r. – 100.000 de dolari), doar pentru facturile emise în conturile primelor serii de carantină. „Premier” a mai primit botoșăneni întorși din zonele roșii ale Europei și în luna mai, în prezent fiind, alături de Hotelul „Belvedere”, locație în care se mai găsesc persoane carantinate. Hotelul „Belvedere” figurează cu plăți de aproximativ 320.000 de lei, în timp ce Hotelul „Europa” a emis facturi de 172.000 de lei, aferente a 43 de carantinați. Pensiunea „Bianca” figurează cu 125.000 de lei, Cabana „Stejarul” cu 93.000 de lei, în timp ce campusul școlar de la Trușești cu 84.000 de lei. Tabăra Agafton are de primit 76.000 de lei, iar Hotelul „Rareș”, unde, în general, au fost carantinați cei care au spart izolarea, a emis facturi de 72.000 de lei.
Sumele sunt impresionante pentru hotelurile botoșănene, mai ales pentru această perioadă a anului, când clienții sunt numărați pe degetele de la o mână, iar prețurile practicate pe piața liberă sunt la jumătatea celor pe care le-a plătit statul român.
Unii hotelieri reclamă întârzierea plăților
„Suma cam asta este, dar, vă spun sincer, că până la ora la care vorbim (n.r. – marți, ora 12:00), nu mi-a intrat niciun leu în cont. Avem nevoie de bani ca de aer, pentru că deja am amânat prea mult furnizorii, iar cei de utilități nu ne așteaptă. Avem certificat de urgență pentru restaurant, dar avem și consum la utilități, pentru că am asigurat masa celor pe care i-am găzduit în hotel. Am împrumutat bani pentru a plăti factura la gaz, dar am depășit scadențele la celelalte. Mi-e și rușine față de furnizori care mă așteaptă de atâta timp”, a declarat administratorul unuia dintre hotelurile care figurează pe lista celor care s-ar fi făcut deja plățile.
Peste 1.500 de carantinați
De la începutul epidemiei de coronavirus şi până la sfârșitul stării de urgență, 15 mai, au fost instituite măsuri de carantină instituţionalizată pentru 1.544 persoane. „Acest număr include, pe lângă cei care au venit din străinătate, şi pe care care nu au respectat măsurile de izolare şi au intrat în carantină şi în cazul cărora cheltuielile sunt suportate de dumnealor, în număr de 39”, a precizat prefectul Dan Nechifor într-o conferință de presă organizată la finalul stării de urgență. Dintre cei carantinați 1.502 erau români, iar 42 străini. Este vorba de srilankezii care au rămas fără loc de muncă după ce au intrat în conflict cu angajatorul de la Botoșani.
Costurile pentru o persoană sunt de 230 de lei pe zi pentru o zi de cazare, 70 de lei pentru masa zilnică, adică 4.200 de lei pe persoană pentru o perioadă de carantinare. De asemenea, pentru fiecare persoană, reprezentanții celor 11 centre de carantinare pot deconta 30 de lei pe zi pentru distrugerea deșeurilor care sunt considerate deșeuri medicale. În total, doar pentru cazarea și masa peste 1.500 de persoane, la Botoșani, statul român va fi nevoit să plătească 6,4 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro. La acești bani se adaugă cele 3,2 milioane de lei, valoarea contractelor făcute de Consiliul Județean cu hotelurile „Maria” și „Rapsodia” pentru cazarea și masa cadrelor medicale care implicate în tratarea bolnavilor de Covid.
Din totalul celor 1.544 de persoane carantinate doar opt au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul Covid-19.
La ora actuală, în carantină instituționalizată mai sunt 17 botoșăneni, majoritatea persoane care au spart izolarea, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid-19, în timp ce numărul celor aflați în izolare a ajuns la 3.072.