Un necaz nu vine niciodată singur. În plină pandemie de Covid-19, în județul Botoșani a reizbucnit pesta porcină africană la porcul domestic. Este vorba de un focar la Românești, în sudul județului, zonă în care evoluează foarte agresiv un focar de pestă porcină la mistreț încă de la începutul acestui an.
Focar virulent în sudul județului
Noul caz a fost identificat la sfârșitul lunii mai, când într-o gospodărie s-a înregistrat o mortalitate la un porc domestic. Probele trimise la laboratorul de la Suceava au pus în evidență cauza morții ca fiind pesta porcină africană. Aceasta a fost confirmată și de laboratorul național de referință de la București. Între timp, oficialii sanitar-veterinari au decis eliminarea și celorlalte șapte animale din gospodărie. „S-a făcut totul conform normelor de biosecuritate. Ancheta epidemiologică a scos în evidență faptul că proprietarul animalelor are teren arabil în lunca Prutului și cel mai probabil a adus virusul pe încălţăminte în gospodărie. Noi am început activitatea de recenzare a suinelor de pe raza de trei kilometri, concomitent cu informarea populației asupra normelor pe care trebuie să le respecte pentru ca pesta porcină africană să nu se extindă și în alte gospodării”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Oficialul a mai afirmat că s-au luat probe și de la alte nouă animale din opt gospodării din apropierea focarului,d ar acestea au fost negative. „Sperăm să rămână un caz izolat și după 45 de zile să declarăm închis focarul. Oamenii trebuie să înțeleagă să nu introducă masa verde în alimentația porcilor, pentru că, cel puțin în acea zonă, pesta porcină africană este foarte virulentă”, a mai spus Ovidiu Airimițoaie.
„Cimitir al mistreților”
În ultima perioadă, din luna Prutului, în preajma comunei Românești, au fost descoperite 25 de leșuri de mistreț și toate probele au fost pozitive. Focarul la mistreț de la Românești evoluează de la începutul anului, când mai mulți mistreți au fost descoperiți pozitivi, zona transformându-se într-un adevărat cimitir al porcilor sălbatici. Reprezentanții fondului de vânătoare din zonă, în speță cei ai Direcției Silvice Botoșani, nu-și pot explica aceste mortalități la porci decât ca fiind „cazuri de import”. „Noi am avut o cotă de vânătoare de 24 de mistreți pe acel fond. Am realizat-o în totalitate. Mai mult, toate testele au ieșit negative. Dacă îi mai adăugăm și pe cei șase descoperiți morți, ajungem la 30 de mistreți în ultimul an. Pentru sezonul de vânătoare 2020-2021, avem o cotă de 10 mistreți, dar nu cred că vom avea de unde-i recolta”, declara, în urmă cu două luni, Marius Havriș, directorul Direcției Silvice.
Focar scăpat de sub control în Moldova
În Moldova evoluează de la sfârșitul anului trecut un focar de pestă porcină. „În Pădurea Domnească din Raioanele Fălești și Glodeni s-au găsit continuu de la sfârșitul anului mistreți morți. Ce e îngrijorător este faptul că această locație se află undeva la 16,5 kilometri de Prut în dreptul localității Românești”, a mai declarat Ovidiu Airimițoaie, care a subliniat că a avut, în această perioadă, o colaborarea foarte bună cu silvicultorii și polițiștii de frontieră.
Fondul de vânătoare de la Românești este cel de al șaselea focar de pestă porcină africană din județ, , ceea ce presupune că aproape trei sferturi din comune sunt în zone de focar sau de protecție. La porcul domestic, în județ mai este activ focarul de la Românești. Anul trecut, molima a evoluat în 19 focare, toate situate în nordul județului, din cauza pestei porcine africane murind 21 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.
*) Filmele sunt de la începutul anului, când au apăut primele semnale că pesta porcină africană ar putea afecta comunele din sudul județului