Numărul solicitărilor pentru subvențiile europene procesate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani se apropie de 85% din nivelul celor depuse anul trecut.
Până pe 2 iunie, potrivit directorului interimar al APIA Botoșani, Bogdan Cîmpanu, a ajuns la 28.000, dintre care 22.500 de ceri au fost depuse online. Numai în weekend-ul trecut și pe 1 iunie au fost procesate 430 de cereri unice. „Până pe data de 15 iunie 2020, se pot depune, prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicaţii), cererile unice de plată aferente Campaniei 2020, beneficiind astfel de sprijin financiar din fonduri europene și de la bugetul de stat. Pentru a asigura accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanțarea acordată prin instituția noastră, Centrul Județean Botoșani continuă să ofere informații esențiale care să vină în sprijinul potențialilor solicitanți de sprijin financiar și să îi familiarizeze cu metodologia de lucru aplicată în perioada de alertă”, susține directorul APIA Botoșani.
Apel făcut către primării
Adeverințele care atestă utilizarea terenului conform înscrisurilor din registrul agricol, eliberate de Primării sunt transmise la centrul județean sau centrul local electronic, prin mijloacele de comunicații existente (pe e-mail scanat sau alte mijloace) în baza listei cu beneficiarii pentru care e necesară adeverința înaintată de APIA. „Instituția noastră acționează strict în baza OMADR 89/2020 și nu este responsabilă pentru legalitatea și valabilitatea documentelor emise de autoritățile locale sau întârzierea în emiterea acestora. Dată fiind importanța adeverinței în asigurarea completitudinii cererilor de plată unice pe suprafață, reluăm apelul la colaborare instituțională adresat primăriilor și ne bazăm pe sprijinul autorităților locale în eliberarea documentelor în timp util. În același sens, atenționăm beneficiarii de sprijin financiar că întârzierea în depunerea cererilor unice de plată și accesarea concomitentă a aplicației IPA Online de un număr mare de utilizatori în ultimele zile ale Campaniei 2020 poate conduce la timpi mai mari de răspuns ai aplicației sau chiar unele erori de funcționare”, a mai declarat Bogdan Cîmpanu.
Cu o sută de mii de cereri mai puține decât anul trecut
La nivel național s-au depus peste 746.000 de cereri unice de plată Cererile unice de plată, pentru o suprafaţă de 7.277.670,64 hectare.
Anul trecut, în județul Botoșani, aproximativ 33.000 de fermieri au depus cererea unică de plată, în timp ce la nivel național au fost înregistrate peste 846.600 cereri, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare.
Campania de depunere a cererilor s-a prelungit în acest an, din cauza pandemiei de Covid-19, până pe 15 iunie și se desfășoară exclusiv online.