Terasele din Botoşani s-au deschis de luni dimineaţă, odată cu noile măsuri de relaxare comunicate de guvernanţi, însă vremea rece şi burniţa au făcut ca acestea să rămână goale.
Doar că prezenţa pe o terasă pentru a bea chiar şi o cafea, este condiţionată de o regulă cel puţin bizară. Astfel, începând cu 1 iunie, cel puţin unul din clienţii de la o masă trebuie să îi spună chelnerului numele, numărul de telefon şi chiar şi adresa din buletin. Toate aceste date sunt notate de către chelneri cu pixul într-un caiet, care ar urma ulterior să fie verificat de autorităţi, la eventuale controale.
Potrivit reprezentanţilor DSP, măsura comunicată de Ministrul Sănătăţii, este menită să ajute la eventuale anchete epidemiologice ulterioare, în cazul îmbolnăvirii unei persoane. „Mie nu mi se pare normal să ni se dea nici măcar numărul de telefon de către client, darmite şi adresa şi numele? Dar ni s-a comunicat că acestea sunt regulile şi aceste caiete vor fi verificate, aşa că trebuie să ne conformăm”, a spus administratorul unei terase din Botoşani.
Astfel, după scandalul iscat la nivel naţional cu verificarea temeraturii în centrele comerciale, MInisterul Sănătăţii impune o nouă măsură care ridică destul de multe semne de întrebare asupra legalităţii ei.
Potrivit specialiştilor, prelucrarea acestora date se poate baza pe „interesul legitim” prevăzut de Legea GDPR.
GDPR spune că interesul legitim este cel mai flexibil temei de prelucrare, dar alegerea acestui temei trebuie să fie adecvată. Interesul legitim este un temei potrivit pentru prelucrare atunci când persoanele vizate se așteaptă în mod rezonabil la utilizarea datelor personale pe care le dețin și prelucrarea va avea un impact minim asupra vieții private. Problema pentru patronii teraselor va fi însă protejarea acestor date, ei trebuind să asigure măsuri proporţionale de securitate pentru protejarea acelor date ale cleinţilor. „Dacă aleg temeiul interesului legitim, îşi asumă responsabilitatea suplimentară de a proteja drepturile și interesele persoanelor fizice. Fie acele carneţele trebuie ţinute întrun seif, fie trecute într-un calculator sau pe o tabletă, parolate”, a spus un specialist în domeniu.