spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăInternări de aproape două luni din cauza covid

Internări de aproape două luni din cauza covid

Noul coronavirus pare să bată în retragere, atât la nivel naţional, cât şi pe plan judeţean, deşi cifrele arată în continuare îmbolnăviri zilnice. Cu toate acestea, mulţi dintre cei peste 700 de botoşăneni diagnosticaţi cu Covid19 au ajuns la o stare de epuizare psihică din cauza acestui virus şi nu pentru că au forme grave ci pur şi simplu pentru că, în ciuda faptului că nu au simptome de niciun fel, stau internaţi în spital de şase – şapte săptămâni. Asta din cauza faptului că testele arată că încă mai au virusul în organism. Astfel, deşi se spune că spitalizarea medie este undeva la 18 zile, zeci de botoşăneni simt că au fost uitaţi de boală pe patul de spital.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„De la începutul pandemiei au fost internaţi la SJU «Mavromati» Botoşani un număr de aproximativ 700 de pacienţi cu Covid19. Cifrele sunt într-o continuă dinamică. Durata de spitalizare a fost variabilă, dar au fost şi pacienţi care au fost internaţi 35-36 de zile, dar şi chiar pacienţi cu 43-44 de zile de spitalizare”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

 

Pacienţii cer ca normele de externare şi evaluare să fie revizuite

 

Chiar şi în prezent, în saloanele secţiilor covid din spitalele botoşănene sunt pacienţi cu zeci de zile de spitalizare şi care au acumulat zeci de teste.

Mulţi dintre pacienţi au cerut ca normele de externare şi evaluare a cazurilor să fie revizuite, însă, medicii spun că tocmai faptul că, după mai bine de şase luni de la începerea pandemiei se cunosc atât de puţine fapte concrete despre acest virus şi transmiterea lui, nu poate duce la o revizuire a acestor norme. „Fiecare ţară, fiecare guvern are o altă strategie de luptă împotriva virusului SARS-CoV-2. Autorităţile naţionale evaluează diferit şi pericolul transmiterii virusului de către aşa-numiţii purtători asimptomatici – persoane infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu ştiu acest lucru şi, ca atare, nu intră în carantină, putând răspândi virusul celor din jur”, spus un medic botoşănean.

Acest fapt duce la internarea tuturor cazurilor şi menţinerea acestora în spital până la obţinerea a două teste negative consecutive la interval de 24 de ore.

 

„Efectiv nu înţeleg de ce trebuie să fim aşa ţinuţi internaţi”

 

Ceea ce îi afectează şi mai mult pe unii pacienţi este faptul că de multe ori testele negative se intercalează cu cele pozitive, iar asta îi afectează pe plan psihic. „Efectiv nu înţeleg de ce trebuie să fim aşa ţinuţi internaţi. Am deja 36 de zile de internare. Nu mai am niciun simptom din ziua a patra, dar şi acelea au fost puţină febră şi nasul înfundat o zi. În rest, nimic, iar de atunci tot mi se fac teste. Am deja vreo nouă. Îmi iese unul negativ, al doilea iese pozitiv, la 24 de ore. Nu mai înţeleg nimic. Ar trebui să ne externeze după un test. Am copilul acasă, a şi uitat cum arăt, cred”, a spus o pacientă din Spitalul de Recuperare, acolo unde sunt internaţi pacienţi cu forme uşoare şi cei asimptomatici.

În această situaţie, însă, sunt tot mai mulţi pacienţi. Printre aceştia se numără şi câţiva pompieri şi asistenţi medicali declaraţi pozitivi încă din luna aprilie, iar începutul lunii iunie îi găseşte tot în spital.

 

Studii făcute de cercetători

 

De regulă, la persoanele care au contractat acest virus, primele simptome apar în decurs de cinci zile. Cazurile uşoare se vindecă în 14-18 zile de internare când, de regulă, ies şi cele două teste negative consecutive. În cazuri extreme, însă, perioada de incubaţie poate ajunge, se pare, şi la trei săptămâni.

Potrivit specialiştilor, numărul purtătorilor asimptomatici, al celor testaţi pozitiv, dar care nu prezintă simptome sau le au doar cu întârziere, ar putea fi de aproximativ 30%, după cum relatează „South China Morning Post”.

Publicaţia medicală britanică „Lancet”, una dintre cele mai vechi şi prestigioase din lume, a publicat un studiu realizat de cercetători chinezi care au analizat noul coronavirus. Medicii chinezi au observat că structura genetică a coronavirusului (ARN) se mai afla în probele recoltate de la pacienţi multă vreme, în medie 20 de zile, de la momentul infectării.

Studiul arată că au fost prelucrate datele de la pacienţii supravieţuitori, ca şi de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent în medie 20 de zile. S-au găsit, însă, probe la pacienţi supravieţuitori care arătau că şi după 37 de zile virusul mai exista în organism.

În cazul celor care au murit la cinci-şase săptămâni de la momentul infectării, virusul se mai afla în cadavru.

În opinia cercetătorilor, aceasta ar fi una dintre explicaţiile pentru care este dificil de combătut pandemia Covid-19. Descoperirea „are implicaţii importante atât pentru deciziile de izolare a unui pacient, cât şi pentru medici, în administrarea tratamentului antiviral”, a declarat Fei Zhou, de la Academia de ştiinţe medicale din China în studiul citat.

 

„Pur şi simplu nu se poate risca”

 

În prezent, autorităţile din ţările afectate de pandemie recomandă izolarea pacienţilor contaminaţi vreme de 14 zile de la data la care au intrat în contact cu o persoană infectată. „Aici apar discuţiile la nivel ştiinţific şi, din păcate nimeni nu a venit să spună clar, acel om care mai este pozitiv după 30-40 de zile mai este contagios sau nu? Se merge doar pe presupuneri, chiar şi după şase luni. O mare parte din cercetători spun că aceste teste PCR nu pot detecta şi faptul dacă acest virus mai are capacitatea de a se reproduce în organism. Testul doar arată prezenţa lui, dar poate, la fel de bine, să perceapă şi reziduuri ale virusului, care a murit. Însă pacientul iese tot pozitiv. Cu toate acestea, nu se poate risca cu astfel de cazuri. Pentru că el merge în societate, apoi, mai ales că nu mai este obligatorie izolarea după externare, şi poate încă să fie contagios. Pur şi simplu nu se poate risca”, a declarat un medic infecţionist botoşănean.

Din acest motiv, unii medici chiar le recomandă pacienţilor să facă spălături bucale sau chiar nazale cu substanţe de curăţare, unele bazate pe soluţii saline sau dezinfectante, în ideea de a se curăţa şi acele reziduuri ale virusului din cavitate bucală şi nazală, de acolo de unde se prelevează probe pentru testele de laborator.

„Este doar o supoziţie. După atâta timp încă se merge pe ghicite cu multe aspecte ale acestui virus, iar unii pacienţi încep să fie depresivi din cauza acestor teste care alternează, ba pozitiv, ba negativ”, a mai spus medicul botoşănean.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...