spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăATOP, mașină de tocat banii județului

ATOP, mașină de tocat banii județului

♦ Autoritatea Teritorială pentru Ordine publică (ATOP) este o instituție cu rol decorativ în structura administrativă a fiecărui județ, dar cheltuie fonduri importante din bugetul public.
♦ Ca orice instituție publică și aceasta a fost puternică politizată, membrii societății civile fiind înlocuiți de președintele CJ cu primari PSD.
♦ Indemnizațiile pe care le primesc membrii ATOP pot ajunge lunar la nivelul unui salariu minim pe economie pentru doar o ședință de plen și una de comisie.

Controlorii Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean (CJ) și printre altele au găsit nereguli la Autoritatea Teritorială pentru Ordine publică (ATOP), o instituție cu rol decorativ în structura administrativă a fiecărui județ, dar care presupune cheltuirea unor fonduri importante din bugetul public.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Relu Târzioru, primarul PSD d e Săveni, a demisionat din ATOP după controlul Curții de Conturi

Astfel, controlorii Curții de Conturi au descoperit că unii dintre cei 16 membri ai ATOP Botoșani sunt incompatibili cu funcția pe care o dețin și au cerut CJ să recupereze de la aceștia sumele încasate. Este vorba de cei trei primari PSD, Relu Târzioru (Săveni), Dorin Alexandrescu (Dorohoi) și Andron Țâmpău (Bucecea), nominalizați în ATOP ca fiind reprezentanți ai societății civile de către președintele CJ Costică Macaleți (PSD), deși ei sunt clar reprezentanți politici, asumându-și această calitatea în momentul în care s-au înscris în partidele politice. „S-a constat că este o problemă la ei și și-au dat demisia. Aștept propuneri de la ei să fac alte nominalizări în ATOP”, a declarat președintele CJ.

Primarul Săveniului, Relu Târzioru, a recunoscut că a părăsit ATOP. „Nu mă regăseam în ATOP. Am dat toți banii înapoi”, a declarat Târzioru, după care a fost nevoit să recunoască faptul că demisia sa a survenit ca urmare a controlului Curții de Conturi: „au depistat un viciu de procedură”.

Indemnizații cât un salariu minim

Nu a fost singura problemă constatată de controlori financiari. Aceștia au descoperit că prevederile Hotărârii de CJ 118 din 24.08.2016, prin care a fost stabilită modalitatea de plată a membrilor ATOP, sunt neclare, și astfel se poate deschide calea către plata unor indemnizații necuvenite, motiv pentru care a solicitat modificarea ei. ,,Reglementarea modalităţii de acordare şi plată a indemnizaţiilor către membrii ATOP prin hotărâre a autorităţii deliberative astfel încât să fie menţionate în mod detaliat activităţile ce au fost remunerate (şedinţe de plen ordinare/extraordinare şi activităţile din comisii potrivit H.G. nr.787/2002), precum şi cuantumul indemnizaţiei aferente fiecărei activităţi pentru anul supus auditării (2019), dar şi pentru perioada anterioară/viitoare”, se arată în dispoziția lăsată de reprezentanții Curții de Conturi la finalul controlului.

În aceste condiții, plenul CJ a adoptat în această săptămână o nouă hotărâre prin care s-a statut clar că membrii ATOP primesc „pentru fiecare ședință în parte, de plen și/sau de comisie/lună” o indemnizaţie de 6% din indemnizaţia brută lunară a preşedintelui CJ Botoşani, iar numărul maxim al ședințelor plătite este una de plen și una de comisie. Deci, membrii ATOP pot primi lunar 12% din indemnizația brută a lui Costică Macaleți. Cum potrivit veniturilor pe luna martie declarate pe pagina de internet a instituției, președintele CJ Botoșani a avut o leafă brută de 23.400 de lei, din care indemnizația este de 18.720 de lei, rezultă că un membru ATOP primește pentru o ședință o indemnizație brută de 1.123 de lei. Dacă sunt și ședințe de comisie și ședințe de plen, atunci un membru ATOP poate primi lunar o indemnizaţie brută de 2.246 lei, adică puțin mai mult decât salariul minim pe economie, stabilit în acest an la 2.230 de lei.

Cum ATOP-ul este alcătuit din 16 membri de drept și doi reprezentanți ai secretariatului tehnic, cheltuielile lunare sunt destul de însemnate pentru o instituţie cu rol decorativ. Anual, ATOP costă bugetul local peste 400.000 de lei, adică 100.000 de euro.

Macaleți: „Legea spune că trebuie să existe”

Deși admite că are un rol foarte scăzut în viața publică, președintele CJ, Costică Macaleți susține că este necesar ATOP-ul, deoarece „legea spune că trebuie să existe”. „Cred că mai puțini membri ar fi fost în regulă, dar ea ca idee, ca structură se justifică. Și în cazul pandemiei, acum, putem găsi o speță în care ATOP-ul să aibă rol, în cazul pestei porcine, în cazul ordinii publice, în Centul Vechi, în Parcul Tineretul și în alte zone fierbinți ale județului. Ea își justifică rolul, dar la un nivel mai mic”, a spus Macaleți.

Acesta a fost completat de către Gheorghe Nazare, președintele ATOP, care afirmă „că este o instituţie foarte importantă pe linia siguranței publice” , chiar dacă admite că deciziile au un caracter de recomandare. „Ne-am implicat și am cerut puncte de vedere de la instituțiile statului la solicitările cetățenilor, am făcut recomandări pentru gestionarea unor situații sau rezolvarea unor probleme. Am făcut și ședințe în județ”, a declarat Nazare. De regulă aceste ședințe au fost făcute în orașe sau comune conduse de primari PSD.

Pe de altă parte, Gheorghe Nazare a recunoscut că pe perioada pandemiei nu a avut loc nicio ședință a ATOP, deci rolul și așa minor pe care îl joacă în societate a lipsit cu desăvârșire, în ciuda celor declarate de către președintele CJ, Costică Macaleți.

Componența ATOP

– patru consilieri județeni PSD: Gheorghe Nazare (foto), Sergiu Marian, Gheorghe Vâzdoagă, Cristina Breșug;

– doi consilieri județeni PNL: Radu Anton și Petre Tupiluș

– trei reprezentanți ai societății civile: momentan locurile sunt vacante după demisia celor trei primari PSD

– subprefectul: Rodica Zelincă

– șefii de arme din structurile Ministerul de Interne: Viorel Șerbănoiu (IPJ), Dobrin Cristian Onofrei (Jandarmerie), Cristian Amarandei (ISU) și reprezentantul Poliției de Frontieră

– șeful Poliției Locale: Ioan Onuțu

– reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor: Cătălin Marcel Corneanu

*) Secretariatul tehnic este asigurat de: Maria Dughilă și Angelica Simiceanu

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...