spot_img
miercuri, aprilie 16, 2025
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – Prescriptu Verbalu, semnat de Gheorghe Eminovici, Bursuceni,...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – Prescriptu Verbalu, semnat de Gheorghe Eminovici, Bursuceni, 1867

Marele Dicționar Geografic al României, editat în 1899, reținea imaginea de sfârșit de secol a satului Bursuceni, situat pe malul drept al Siretului (pe atunci în județul Botoșani, comuna Brehuești; astăzi – în Suceava, Verești; după ce a fost inclus inițial, în 1931, în Botoșani, Verești) cu o suprafață de 1046 de hectare și o populațiune de 157 de familii și 680 de suflete. Satul avea o biserică, făcută de locuitori, deservită de un preot și un cântăreț, și o școală mixtă a județului, cu un învățător și 40 de școlari (Vol. II, București, p. 83).

Față de consemnarea de la mijloc de secol XIX, Bursucenii erau în creștere. Inventarul averii lui Constantin Balș, făcut în aprilie-mai 1848, consemna 66 de „lăcuitori”, existența aceleiași biserici de piatră, despre care se preciza: „cu zidul crăpat, pe timilie de lemn, cu 2 clopote și negrijită”. Inventarul oferea detalii mai cu seamă asupra averii proprietarului: „casă boierească cu 3 odăi și o cămară, de piatră, dedesubt pivniță, acoperită cu draniță; o bucătărie cu trei odăi, din care una negata, pereții din vălătuci, acoperită cu stuh; grajdi și șură de nuieli, acoperită cu paie, însă nelipit – acestea stau în îngrăditură de nuieli, însă vechi; trei șuri de lemn acoperite cu paie, cu ocalele lor de nuieli pentru iernaticul hergheliei, însă vechi și stricate; o morișcă de scânduri de stejar, vechi și căzută, acoperită cu draniță, putredă, pe iaz cu pești și fără pietri; o crâcimă cu două odăi de vălătuci, nelipită, cu gratii de fier la ferești și acoperită cu paie” (Gh. Ungureanu, Eminescu în documente de familie, București, 1977, p. 152).

Între cele două documente, în ordine cronologică, se mai așază un „Prescriptu Verbalu”, datat cu „anulu una mie opt sute șase ḓeci și șapte luna Noemvri în ḓece ḓile”, prin care se punea în aplicare „Cerculara Domnului Ministru de Interne agriculturii și lucrări publice cu Nr. 9378” – în mod special art. 2 și 7 – respectiv, se alegeau locurile „Locuitorești de acele ale proprietății”, se ridica „în Planu” liniile de hotar și se verificau măsurătorile. „Prescriptu verbalu” consemna „una sută nouă spre ḓece Locuitori cu un Preutu”; Curtea Bisericii după îngrăditură. Căminarul Gheorghe Eminovici, care semna actul în calitate de „Delegatu Comissiunei Adhoc din Partea Proprietarului”, sesiza, desigur, diferența în proprietatea Anei Balș față de 1848: „crâșma după îngrăditura”; casa cu grădină; beciuri după îngrăditură; cărămidărie; grajduri „de divale”.

Lui Eminovici Bursucenii îi erau, probabil, bine cunoscuți. Moșia se învecina cu Brehueștii, al căror arendaș era baronul Ioan Crîste, care îl luase cu sine, din Călineștii lui Cuparencu, pe tânărul pe atunci Gheorghe Eminovici, mai întâi la curtea de la Costina, „unde a învățat carte și, dintre limbile străine, germana”, apoi, în 1929, la Dumbrăveni (Gh. Ungureanu, p. VII). În 1833, baronul a arendat și Bursucenii, iar Eminovici tot în slujba acestuia era. La 23 august 1834, baronul Ioan Crîste a decedat și a fost îngropat la biserica Vovedenia din Botoșani. Eminovici a rămas în slujba boierului Balș la moșia din Dumbrăveni. Acolo îl găsim și pe 17 martie 1849, când se publica darea în arendă a mai multor moșii ale răposatului consilier de curte și cavaler Costachi Balș, printre care și Bursucenii.

Probabil, pentru că avea mare încredere în fostul administrator al moșiei Dumbrăveni, dar și pentru buna cunoaștere a localității și a științei sale (Eminovici, așa cum se știe, era un om căutat pentru asemenea lucrări), Ana Balș apelase, și de data aceasta, la Gheorghe Eminovici, pe care îl desemnase reprezentant, în pofida conflictului acestuia cu Constantin Hurmuzachi.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9 ° C
11.6 °
8.9 °
75 %
4.9kmh
96 %
mie
23 °
J
21 °
vin
21 °
S
19 °
D
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se procedează zilele astea, dacă uiți ceva de pe listă, ai și unde parca când te întorci și cărucior de cumpărături la îndemână.

EDITORIAL

Rândurile de față nu se doresc a fi destinate nici academicienilor și nici proștilor. Sunt pentru oamenii normali care n-au trecut ca gâsca prin...

EPIGRAMA ZILEI

Berbecuț Bârsan, ce ești năzdrăvan, Doar tu ne-ai băgat, adânc în rahat Deși ai primit, lucrări, înmiit De la noi, șira de paie și oloiul din tigaie...  - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...