spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTAstăzi - Sfântul Ioan Rusul

Astăzi – Sfântul Ioan Rusul

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, la sfârşitul secolului al XVII-lea, în  timpul domniei lui Petru cel Mare. Anul cel mai probabil al naşterii sale este 1690.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azovului şi a fost vândut unui ofiţer superior turc care era eparh în Procopie (actualul Urgup) – Capadocia – Turcia), aproape de Cezareea Capadociei. Întorcându-se în ţinutul său, aga l-a luat şi pe Ioan. El făcea parte dintre acei tineri pe care îi înţelepţeşte cunoaşterea lui Dumnezeu şi a răbdat cu smerenie robia cu toate batjocurile din partea otomanilor ce-l numeau „ghiaur”, adică „necredincios”.

Ioan răspundea celor ce-l îndemnau să-şi lepede credinţa că ar prefera să moară decât să cadă în acest înfricoşător păcat. Rânduit să îngrijească de vite, Ioan dormea într-un colţ al staulului. Cu rugăciunile lui, noaptea grajdul se umplea de bună mireasmă duhovnicească, căci acesta devenise lăcaşul de nevoinţă unde el urma poruncile Sfinţilor Părinţi, cu rugăciuni, postind multe zile cu puţină pâine şi apă şi rostind adesea psalmii Proorocului David.

Câteodată, noaptea, mergea pe ascuns la o biserică a Sfântului Gheorghe ce se afla în apropierea casei stăpânului său şi făcea priveghere, stând în picioare în pridvorul bisericii. Tot aici mergea în fiecare sâmbătă şi prima Sfânta Împărtăşanie.

Căutând asupra robului Său cel credincios, Domnul a făcut să înceteze batjocurile din partea celor ce erau împreună cu el robi şi a celor de altă credinţă, dar şi multă bogăţie stăpânului său turc, iar acesta a cunoscut de unde venise această binecuvântare peste casa sa şi vorbea tuturor despre virtuţile slugii sale.

Apropiindu-se sfârşitul vieţii sale pământeşti, Ioan a cerut să fie culcat pe paie în staulul pe care îl sfinţise cu rugăciunile sale. El a trimis să fie chemat preotul pentru a se împărtăşi cu preacuratul Trup şi cu scumpul Sânge al Mântuitorului. Preotul, temându-se de fanatismul turcilor, i-a adus sfintele taine într-un măr pe care îl scobise, şi astfel fericitul Ioan s-a putut împărtăşi şi apoi a pelcat la Domnul, pe 27 mai, 1730.

Cu învoirea turcilor, preoţii şi creştinii cei mai de vază din Procopie au luat trupul sfântului, pregătindu-l de înmormântare. La îngroparea sa au venit nu numai creştinii, ci şi mulţi musulmani şi armeni: cel până mai ieri rob şi sclav a fost îngropat ca un stăpân.

După trei ani, bătrânul preot, care îl împărtăşea în fiecare sâmbătă, a văzut în vis pe Sfântul Ioan. Acesta i-a spus că trupul său a rămas, cu harul lui Dumnezeu, intact şi l-a îndrumat să-l scoată din pământ şi să-l aibă ca binecuvântare veşnică a lui Dumnezeu. Creştinii au deschis mormântul şi au găsit trupul sfântului se găsea intact, neputrezit înmiresmat cu acel parfum dumnezeiesc pe care continuă să-l aibă până astăzi. Cu mare bucurie sufletească şi evlavie, au luat sfintele moaşte şi le-au dus în biserica Sfântului Gheorghe.

În anul 1832, într-o înfruntare dintre sultanul Mahmud al doilea şi Ibrahim al Egiptului, Osman Paşa, trecând prin Procopie, a aruncat ]n foc sfintele moaşte pentru a se răzbuna pe creştini. Văzând însă trupul Sfântului mişcându-se în mijlocul flăcărilor, turcii au fugit îngroziţi, lăsând odoarele bisericii şi povestind tuturor musulmanilor minunea pe care o văzuseră. După plecarea turcilor, creştinii au găsit trupul sfântului întreg, numai cu o negreală de la jar şi de la fum, ce o păstrează până astăzi spre aducere aminte de minunea petrecută atunci.

După conflictul dintre Turcia şi Grecia din anul 1922, când Asia Mică a intrat sub stăpânirea turcilor, grecii au plecat din acea regiune, luând cu ei sfintele moaşte şi odoarele bisericii. După multe peregrinări, moaştele Sfântului Ioan Rusul au ajuns pe insula Evvia, în actualul oraş Procopie. Aici a fost construită o nouă biserică, finalizată în anul 1951. În această biserică se află racla cu Sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Rusul. Sfântul Ioan Rusul mărturisitorul, este făcător de minuni.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
83 %
2.2kmh
73 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...