Drumul judeţean spre Iaşi – cel prin Prăjeni – arată jalnic, iar şefii CJ spun că au făcut lucrări, care însă nu se văd.
– Alexandru DOROFTEI
Varianta de drum judeţean spre Iaşi – cea care din Flămânzi urmează traseul Prăjeni-Plugari – arată ca după bombardament, iar dacă nu se vor face reparaţii în perioada următoare acesta riscă să devină impracticabil. Nervii şoferilor care tranzitează acest sector de drum sunt puşi la grea încercare, aceştia neavând practic pe unde să ocolească o groapă, fiindcă dau de alta. „Eu vin în fiecare săptămână în comuna Prăjeni, fiindcă aprovizionez unul dintre magazinele din comună. E groaznic ce se întâmplă, nu am văzut anul acesta să se fi făcut vreo reparaţie. Pe toată această porţiune trebuie să faci slalom. Dacă vine un şofer care nu cunoaşte zona, îşi termină de tot maşina“, a spus şoferul unei firme de distribuţie.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ), cei care au în administrare drumul, spun că s-a pus piatră pe acel sector, iar când vremea va permite îl vor plomba. „Am efectuat nişte lucrări provizorii pe anumite tronsoane de drumuri judeţene, printre care şi cel de la Prăjeni. Ştim situaţia şi vom încerca să-l facem cât de cât practicabil imediat ce se vor opri ploile”, a declarat Dorin Birta, vicepreşedintele CJ. Sătenii din zonă speră ca măcar de acum autorităţile să se ţină de cuvânt, pentru că ei nu au observat „lucrările provizorii” la care fac referire şefii CJ.
Şefii CJ invocă un litigiu
Despre un drum civilizat şi cu 20 de km mai scurt spre Iaşi decât varianta pe drumul european (care din Flămânzi urmează traseul Hârlău-Târgu Frumos), nici nu poate fi vorba în următorii ani. „Tronsonul de drum de la Prăjeni este implicat într-un litigiu, dacă se va rezolva această situaţie ne putem gândi şi la o eventuală asfaltare”, a mai spus vicepreşedintele CJ Dorin Birta.
Porţiunea Flămânzi-Prăjeni-Plugari trebuia să fie reabilitată în 2013, dar în urma controlului efectuat de către Curtea de Conturi s-a constatat că firma care a câştigat licitaţia pentru a moderniza drumul nici măcar nu a deplasat pe teren utilajul care trebuia să recicleze asfaltul deteriorat.
Firma care câştigase licitaţia acuza însă faptul că nu şi-a încasat banii la vremea respectivă, iar reprezentanţii CJ au refuzat să facă plata din cauza neregulilor constatate de Curtea de Conturi. În această situaţie, administratorii firmei au acţionat în judecată CJ, pentru a primi banii pentru reparaţiile pe care aceştia susţin că le-au efectuat. Astfel, până nu se va soluţiona în instanţă acest litigiu, pe porţiunea de 15 km care arată dezastruos nu se vor face decât lucrări de întreţinere.
Situaţia de la Prăjeni nu este singulară, mare parte dintre drumurile judeţene fiind într-o stare deplorabilă şi având nevoie de reparaţii urgente. Reprezentanţii CJ spun că vor interveni pe anumite tronsoane de drum şi vor face plombări şi covoare asfaltice pe sectoarele Vorona-Oneaga-Pădureni (12,7 km), Buhăceni-Dângeni-Hăneşti, Coţuşca-Ghireni, Dângeni-Mihălăşeni şi pe Ştefăneşti-Murguţa-Dobârceni.