Ploile recente și cele prognozate pentru această săptămână au fost de mare ajutor pentru agricultori.
Potrivit agrometeorologilor, cultura de floarea-soarelui parcurge răsărirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze) în majoritatea regiunilor agricole ale județului, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună. Funcţie de data semănatului, la porumb vor predomina răsărirea (30%-100%), formarea frunzei a treia (10%-100%) şi înfrunzirea (patru-opt frunze), cu o stare de vegetaţie în general bună.
La sfecla de zahăr se vor înregistra fazele de răsărire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi alungirea axei hipocotile, iar la cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi încolţirea, răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30%-100%).
Și culturile de toamnă care au fost înființate în perioada optimă și care au scăpat de secetă au o dezvoltare optimă. Astfel, orzul şi grâul vor parcurge fazele de „burduf” – înspicare (10%-100%), înflorire (10%-40%), precum şi începutul maturităţii în lapte (10%-15%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. La culturile întârziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), „burduf” şi înspicare (10%-70%).
Rapiţa îşi va continua înflorirea (30%-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10%-100%).
În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea şi formarea rodului, creşterea şi coacerea fructelor, precum şi înfrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea tehnologică va fi posibilă recoltarea.
Viţa-de-vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se va înregistra înflorirea la soiurile timpurii de masă.