spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialUn troc mizerabil – Virgil COSMA, jurnalist

Un troc mizerabil – Virgil COSMA, jurnalist

Dincolo de știrile alarmiste – stați așa, că pericolul nu a trecut, vine valul doi de îmbolnăviri, sau de abordările conspiraționiste – virusul nu există, vor „ăștia” se ne bage nanocipuri în cap, ambele extreme ridicole, așa cum apar mereu în situațiile excepționale, viața merge înainte, oamenii trebuie să se îngrijească de necesarul zilnic, să-și asigure mijloacele pentru o viață cât de cât normală chiar și în condițiile restrictive impuse de pandemia mondială.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Enervați, uneori amuzați, de cele mai multe furați de titluri bombastice și cel mai adesea înșelătoare, oamenii trec ușor și aproape indiferenți peste informații importante din alte domenii decât cele referitoare la evoluția bolii în țară și în lume. Iată, de pildă Parlamentul dezbate cu aplomb modificări la prevederile legale care incriminează evaziunea fiscală, dar nu în sensul înnăspririi acestora ci tocmai încercând în continuare să-i scape pe evazioniști. Coaliția majoritară, formată din PSD, UDMR și ALDE – care susține de formă Cabinetul Orban, tocmai ca să-și facă liniștită mendrele în legislativ și justiție – își vede nebătută de vechile obiective, aceleași de pe vremea când Dragnea conducea pe față atacurile la normele statului de drept.

Proiectul prin care cei care fac evaziune până în 100.000 de euro primesc doar o amendă, a primit, marți, raport favorabil în Camera Deputaților și merge acum la votul final. Noul act normativ, propus tot de PSD, propune ca pentru faptele de evaziune până într-un anumit cuantum să se aplice amendă sau să înceteze procesul penal dacă este plătit prejudiciul plus 20% din totalul acestuia, până la primul termen de judecată. Proiectul PSD a mai fost declarat neconstituțional odată de către CCR, însă el a fost readus în Parlament, la vot final, cu doar câteva modificări neesențiale. Toate țările muncesc în draci la planuri pentru ieșirea din cea mai mare criză a ultimelor câteva zeci de ani, noi ne „luptăm” și acum cu evazioniștii și cu hoții de lemne iar ghilimelele vizează tocmai ridicolul încercărilor de a-i face scăpați.

Uniunea Europeană ne atenționează sever în acest sens. Da, acea Uniune care s-a dovedit slabă în măsurile inițiale anti-criză, dă acum semne clare că începe să-și revină și anunță scheme de ajutor financiar esențiale pentru redresarea economiilor statelor membre. Dar pune condiții. În cadrul procedurii numite Semestrul European, Comisia Europeană – adică executivul Europei, guvernul Uniunii cum ar veni la noi – a trecut în revistă starea finanțelor și a funcționării statului român. Comisia arată că suntem pe punctul de a ne prăbuși fiscal, din cauza crizei provocate de pandemie și a politicii  fiscale a guvernelor anterioare. Ne declară corigenți la reforma administrației, colectarea veniturilor bugetare și digitalizarea interacțiunii dintre stat și contribuabili, firme și cetățeni, adică ne spune pe față că nu le-am făcut.

În plus, Comisia arată că suntem aproape singurii care nu am pus pe masă un plan clar de măsuri de redresare. La ce mai suntem restanți? Nu avem mari investiții publice în infrastructura de transport. Și, nu în cele din urmă, acolo unde doare cel mai tare: deficiențe grave în sistemul de sănătate: lipsa de specialiști, facilități medicale învechite, lipsa produselor și medicamentelor, educație precară a medicilor și asistenților, acces precar la serviciile de sănătate pentru cetățenii din mediul rural și din comunitățile sărace. Ne mai mirăm că la noi principalele focare de infecție au fost tocmai spitalele? Uite că din afară treaba asta se vede mai bine decât de pe Dâmbovița.

Executivul de la Bruxelles mai arată că proiectata creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie va pune o presiune uriașă pe finanțele publice într-un moment în care acestea sunt oricum afectate de pandemia de coronavirus. Deși salută măsurile luate de guvern pentru a ușura povara crizei asupra firmelor și angajaților, CE arată că pentru revenirea economică va fi nevoie de alocarea mai multor resurse publice, mai ales în sectorul serviciilor, care este și cel mai puternic afectat. În ceea ce privește programul guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru IMM-uri, Comisia arată că acesta va avea un impact limitat din cauză că băncile nu creditează micile întreprinderi – mai cu seamă IMM-urile inovative și cere României să pornească marile investiții publice și să finanțeze sectorul cercetării și inovării, arătând că și acesta este cronic subfinanțat.

Și mai spune executivul european ceva: critică autoritățile pentru lipsa măsurilor din justiție care să anuleze schimbările făcute de guvernele PSD în anii 2017 – 2019. Hopa, asta a durut rău! Asta cere societatea civilă din chiar momentul izgonirii Cabinetului Dăncilă. După ce s-a moșmondit cu tot felul de măsuri atât de prost concepute încât a aproape a obligat CCR să le respingă, PNL a dat-o în bară tocmai cu singurele două cerințe populare: anularea măsurilor economice și legislative în favoarea hoților, concepute de fostul guvern. Urât troc, pentru menținerea la putere. Un fel de alianță trans-partinică care ne menține în sărăcie și izolare. Așteptam cu totul altceva și încă mai sper să se întâmple dar, probabil, nu cu Cabinetul Orban.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...