Pandemia de coronavirus a schimbat planurile multor tineri botoşăneni care îşi programaseră în această perioadă cununia civilă, religioasă sau chiar şi petrecerea de nuntă. Practic, în perioada în care a fost decretată starea de urgenţă, nu au fost programate cununii civile. „Ultimele căsătorii le-am făcut pe finalul lunii martie, pentru că erau dosare depuse dinainte de a se da ordinul cu starea de urgenţă. Pe toată luna martie am avut vreo 20 de oficieri. După aceea nu s-au mai luat dosare de căsătorie. A fost şi Postul Paştelui, dar după declararea stării de urgenţă le-am spus să nu ne legăm la cap, dacă nu ne doare. În condiţiile în care le-a fost clar că nunţi nu au cum să facă, mulţi şi-au reprogramat aceste evenimente”, a declarat Constantin Gabur, şeful Serviciului de Evidenţă a Persoanei.
Comparativ cu anul trecut, numărul cununiilor este foarte scăzut. Astfel, dacă anul trecut după Paşti, erau între şapte până la 10 căsătorii, ajungându-se chiar şi la 15 în zi de sâmbătă, acum lucrurile s-au schimbat total.
Pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, mulţi tineri s-au decis să amâne acest moment festiv. Încheierea stării de urgenţă a adus şi o relaxare în privinţa planurilor tinerilor.
Constantin Gabur a spus că, începând cu această săptămână se primesc dosare de la viitorii miri. „Pentru săptămâna viitoare avem două căsătorii pe 28 mai, trei pe 29 şi şapte, sâmbătă, pe 30 mai. I-am rugat frumos, pentru sănătatea şi binele lor, să vină câte opt persoane, cu tot cu miri. Oricum, nu fac petrecere, vin doar pentru oficierea cununiei. Dacă vin mirii, doi martori şi părinţii, cred eu că se încadrează. Din câte ştiu, unii dintre ei merg să facă şi cununia religioasă, dar tot în număr restrâns”, a mai explicat oficialul.
Înainte cu câteva minute de oficierea propriu zisă, mirii se întâlnesc cu ofiţerul de stare civilă, toţi având şi masca impusă de normele în vigoare. „În timpul oficierii, mirii nu vor purta mască, pentru că va dura câteva minute, vom fi puţini şi va fi asigurată distanţarea socială. Ţinând cont că fac şi fotografii, cred că nu vor dori să arate ca în Al Doilea Război Mondial, când se dădea cu gaze. Le asigurăm mirilor posibilitatea de a se fotografia fără mască, pentru a se putea recunoaşte peste ani în acele fotografii”, a concluzionat Constantin Gabur.