spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTInteres triplu, finanțare mai mică în Programul „Usturoi”

Interes triplu, finanțare mai mică în Programul „Usturoi”

♦ Programul „Usturoi” a prins foarte bine la Botoșani, în al doilea an triplându-se atât numărul solicitanților, cât și suprafața cultivată
♦ Noile reguli de alocare a subvenției ar putea să le aducă însă legumicultorilor mult mai puțini bani decât cei 3.000 de euro despre care se făcea vorbire inițial în Program

Programul „Usturoi” a prins foarte bine la Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În cel de al doilea an al existenței sale, numărul producătorilor înscriși să obțină sprijinul guvernamental s-a triplat. La finalul campaniei de depunere a cererilor, la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani au fost totalizate 115 de dosare, care acoperă 100,23 de hectare cultivate cu usturoi.

Într-adevăr a crescut interesul pentru Programul «Usturoi», dar era și de așteptat după experiența reușită de anul trecut. Oamenii au văzut că pot primi bani frumoși și s-au înscris. Era și anormal să avem mulți producători înscriși, pentru că avem «Usturoi de Copălău». Cele mai multe cereri au venit de la Copălău, pentru că este o zonă cu potenţial pentru această cultură”, a spus Cristian Delibaş.

Subvenții calculate proporțional cu suprafața înscrisă în Program

Și în acest an sunt cultivatori cu suprafețe mari înscrise în program. Este vorba de un fermier care s-a înscris cu o suprafață de 4,9 hectare, pentru care, teoretic, ar putea primi o subvenție maximă de 14.700 de euro. Doar că, în acest an, regulile programului s-au schimbat, guvernul stabilind un plafon maxim de 7,5 milioane de lei care va fi împărțit la toți fermierii eligibili, după modelul sprijinului cuplat plătit de APIA. Potrivit paginii de Facebook a Ministerului Agriculturii, la nivel național, s-au înscris în program 1.098 de cultivatori cu o suprafață de 1.153 de hectare. Chiar dacă valoarea subvenției totale a crescut cu 60%, dacă plafonul nu va fi suplimentat, banii pe care îi vor primi fermierii vor fi în jurul a 1.350 de euro pe hectar, mult mai puțin decât plafonul maxim de 3.000 de euro despre care face vorbire programul. E drept că, dacă numărul fermierilor care vor fi declarați eligibili va fi mai mic, în urma verificărilor făcute de direcțiile agricole județene, și suma ar putea crește, dar în niciun caz spectaculos.

Județul Botoșani, în topul cultivatorilor de usturoi

Județul Botoșani se menține în topul cultivatorilor de usturoi și în acest an. Dacă în 2019 a fost depășit doar de județul Teleorman, în acest an, liderul este județul Olt. „Este şi normal ca să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori”, a spus Cristian Delibaş.

În 2019, în Programul „Usturoi” au fost înscriși 40 de agricultorii botoșăneni cu o suprafață totală de 32,16 hectare. Anul trecut, cea mai mare suprafață a fost cultivată de un legumicultor din zona Dorohoiului, acesta declarând opt hectare de usturoi, pentru care a primit o subvenție de 15.000 de euro.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei tone la hectar.

Valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie,

O cultură tot mai rară în ultimii ani

În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, an în care România a importat 6.095,26 tone usturoi.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.7 ° C
3.9 °
3.6 °
74 %
2.5kmh
6 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...