Cinci firme au depus oferte în cadrul licitaţiei vizând atribuirea contractului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii <Sfântul Gheorghe>”. Este a cincea licitaţie organizată de municipalitate, iar conducerea primăriei speră că de data aceasta procedura va avea finalitatea dorită.
„După data de 25 mai vor fi analizate ofertele şi, eventual, se declară un câştigător. Firmele interesate pot face solicitări pentru prelungirea termenului de depunere a ofertelor, cu maxim cinci zile înainte de acest termen, iar municipalitatea poate decide în consecinţă. Din punctul meu de vedere, nu ar mai trebui să se prelungească deoarece nu este prima dată când se publică această ofertă. Cei interesaţi au avut timp să se informeze, însă este dreptul lor”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului.
Anunţul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 23 martie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 25 mai, ora 15.00. Evaluarea tehnică şi financiară vor fi realizate până pe 24 iunie, câştigător urmând a fi declarat ofertantul care se va angaja să execute lucrările la preţul cel mai scăzut.
Contract de finanţare semnat în urmă cu doi ani
Contractul de finanţare vizând reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost semnat în februarie 2018. Finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.
Valoarea acestui contract a fost diferită la fiecare licitaţie. Astfel, la prima licitaţie, din iunie 2018, valoarea a fost de 5,192 milioane de lei, la a doua, din noiembrie 2018, a scăzut la 5,056 milioane de lei, pentru ca la a treia încercare, în martie 2019, să ajungă la 6,039 milioane de lei. La a patra licitaţie, s-a ajuns la o valoare de 7.518.702 lei.
Reabilitarea „Bisericii „Sfântul Gheorghe” s-a regăsit în ultimii ani în promisiunile multor politicieni. La fiecare slujbă oficiată pe 23 aprilie, de Ziua Municipiului Botoşani, la această biserică, s-a tot vorbit despre importanţa repunerii în valoare a monumentului istoric şi de alocarea unor fonduri pentru lucrări. Promisiunile nu au ţinut însă loc de fapte, astfel că biserica a rămas cu aceleaşi schele din lemn montate în anul 2004 şi cu folia din plastic pe acoperiş.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551.