Perioada stării de urgenţă a adus la Botoşani mii de amenzi pentru cei care au încălcat restricţiile de deplasare. Potrivit unui prim bilanţ, în cele 60 de zile de interdicţii, forţele de ordine au aplicat aproape 4.000 de sancţiuni contravenţionale, care au cumulat per total aproape 9,5 milioane de lei, adică echivalentul a aproape două milioane de euro, cifre sensibil egale cu cele înregistrate în trecut pe parcursul unui semestru întreg.
„Recordman” în această privinţă a fost un tânăr din Darabani, Andrei A., care într-o singură zi, pe 24 aprilie, s-a ales cu trei amenzi.
Numărul sancţiunilor a scăzut după decizia CCR
O analiză făcută pe intervale de timp arată că suma totală a sancţiunilor a crescut semnificativ în perioada 1-15 aprilie, după momentul în care au fost majorate limitele amenzilor aplicate (n.r. – sancţiunile au fost majorate din 31 martie), pentru ca apoi să scadă semnificativ odată cu mesajele autorităţilor publice de relaxare a politicii de sancţionare a Poliţiei.
Este de menţionat că în ultima săptămână, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) declarat neconstituţională majorarea sancţiunilor, au fost zile în care jandarmii nu au mai aplicat nici măcar o amendă, în timp ce poliţiştii au preferat să aplice sancţiuni la alte acte normative, nu în baza ordonanţelor militare, lucru care a dus la diminuarea cifrelor. Valul de sancţiuni, dar şi decizia CCR, i-a determinat însă pe sute de botoşăneni să conteste amenzile în instanţă şi, având în vedere contextul legislativ, este de aşteptat ca mare parte dintre aceste sancţiuni să fie anulate.
Rămân valabile amenzile cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei
Ce trebuie menţionat aici este însă un alt aspect. Astfel, sunt neconstituţionale doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până la începutul acestei luni, prin ordonanţă militară.
În schimb, cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.
Totodată, amenzile plătite nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă, în termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică cel târziu până pe 30 mai.
Reacţia autorităţilor analizată de experţi
O asociaţie de experţi în politici publice şi reforma administraţiei, reuniţi sub denumirea Expert Forum, a realizat o analiză a modului în care au reacţionat autorităţile, printre subiectele supuse analizei aflându-se inclusiv sancţiunile aplicate de forţele de ordine. Analiza s-a bazat pe informaţiile furnizate de inspectoratele de poliţie judeţene, însă, întrucât nu toate inspectoratele au furnizat datele solicitate, pe anumite perioade, nu s-a putut face un clasament naţional fidel. Asta pentru că inspectoratele din Bucureşti, Olt şi Vaslui nu au comunicat datele solicitate, iar alte cinci, printre care şi IJP Botoşani, au trimis date incomplete.
Studiul a fost realizat pe cifrele înregistrate în intervalul 15 martie – 21 aprilie şi a arătat că reglementările au fost aplicate diferit, în funcţie de zone.
Cele mai mari amenzi s-au aplicat în Bihor
Judeţele cu cele mai mari valori totale ale amenzilor aplicate pe întreaga perioadă au fost Bihor, Dolj, Iaşi, Prahova şi Timiş, judeţul Bihor fiind lider autoritar întrucât sancţiunile aplicate aici au cumulat 40.607.840 lei, adică dublu cât în judeţul Dolj, care s-a plasat pe locul doi cu un total al amenzilor de 17.926.669.
În schimb, judeţele cu cele mai mici sume totale ale amenzilor aplicate au fost Covasna, Arad, Hunedoara şi Harghita. Ierarhia s-a schimbat când a fost vorba despre numărul total de amenzi, indiferent de suma lor. Judeţul plasat pe primul loc a fost Prahova, cu 11.462 amenzi, urmat de Constanţa, cu 9.556 amenzi şi Iaşi, cu 8.720 amenzi, în timp ce la polul opus s-au aflat judeţele Covasna (2.056), Mehedinţi (2.341), Tulcea (2.541) şi Harghita (2.887).
Un top separat a fost întocmit pentru valoarea medie a amenzilor, iar Bihorul a fost din nou pe prima poziţie, cu sancţiuni medii de 13.040 lei, de peste cinci ori mai mari decât judeţul de pe a doua poziţie, Tulcea, unde s-au dictat amenzi medii în valoare de 2.798 lei. Sancţiunile cele mai blânde au fost însă la Constanţa, unde valoarea medie a fost de 1.025 lei, la Braşov, cu o medie de 1.189 lei, şi Alba, unde valoarea medie a amenzilor a fost de 1.272 lei.
La Botoşani valoarea media a amenzilor a fost de 2.346 de lei
Dacă ar fi să analizăm aceasta ultimă valoare, trebuie menţionat că la Botoşani valoarea medie a amenzii a fost de 2.346 de lei, însă studiul realizat de Expert Forum a arătat că au mai fost alte 14 judeţe în care s-au dat amenzi medii de peste 2.000 lei, în condiţiile în care în luna martie venitul mediu în România a fost de 3.294 lei. Chiar dacă judeţul nu a fost inclus în acest top, o raportare a cifrelor din Botoşani la situaţia naţională scoate în evidenţă două idei – în Botoşani, forţele de ordine au dat mai puţine sancţiuni decât în alte zone, însă cuantumul acestora a fost destul de ridicat.