Două luni de izolare umană și natura pare să-și reintre ușor, ușor în drepturi. În ultima săptămână, trei păsări, două bufnițe și un ciuf de pădure, care în mod normal se țineau departe de aglomerările urbane au fost desoperite și salvate de către botoșăneni.
Ultimul caz s-a petrecut în cursul nopții de marți spre miercuri. În drum spre casă, după o misiune de control a militarilor aflați în paza centrului de carantinare de la Hotelul Rareș din Centrul Vechi, aproape de miezul nopții, lt-col Sorin Ioan Ciobanu, locțiitorul comandantului garnizoanei militare 01251, a găsit pe șosea o bufniță, care parcă implora ajutor. Inițial a gândit că e vorba de un pui căzut din cuib, dar după ce a mers cu aceasta la cabinetul veterinar TrioVet au aflat că de fapt era vorba de o bufniță matură, e drept de talie mică, și care era suferindă, având amputată o parte dintr-o aripă ca urmare a unui traumatism. Pentru a i se salva viața a necesitat o intervenție chirurgicală de urgență, care a fost realizată de dr. Daniel Bejirariu. Astfel, păsării i s-a asigurat o nouă șansa la viață, dar doar în captivitate, deoarece nu-și ca putea recăpăta capacitatea de a zbura.
„În vâltoarea asta zilnică în care trăim, uităm să mai fim umani! Uităm că suntem parte a naturii și, cel mai grav uităm să ne bucurăm de viață. Aceste zile petrecute în izolare ne-au dat o șansă să reflectăm la locul nostru în natură”, a declarat Sorin Ciobanu, veteran al războiului din Afganistan, cu șase misiuni în cadrul Operațiunii de menținere a păcii „Resolut Support” asigurată de trupele NATO.
Cristina-Ionela Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu, care s-a remarcat prin acțiunile de salvarea a păsărilor a ținut să-i mulțumească lt.-col. Sorin Ciobanu. „În aceste două luni de izolare, aerul și-a refăcut calitatea și vedem că și natura începe să-și revină. Probabil, în situații normale, în care agitația cotidiană ne captează 100%, aceste păsări nu ar fi avut nicio șanse să fie salvate”, a conchis Cristina Kashyap.