Botoşănenii care au solicitat o locuinţă socială de la municipalitate mai au mult de aşteptat. La cele şase blocuri de locuinţe sociale, aflate în cartierul ANL Cişmea, nu se mai lucrează din toamna anului 2018. Blocurile au fost aduse „la roşu” şi lăsate la acest stadiu. Pentru a bloca accesul, la uşile şi geamurile de la parter au fost puse bariere din sârmă şi fier beton.
„Noi am iniţiat o procedură de atribuire pentru partea de reproiecta♦re, practic aducerea devizului general la zi, cu partea de materiale, dar şi de manoperă, conform Ordonanţei 114. Facem această actualizare de preţuri şi scoatem din nou la licitaţie. Deocamdată, este iniţiată procedura de revizuire a proiectului iniţial. Proiectul este început în 2013 – 2014 şi nu mai sunt preţurile actuale, nici la manoperă, nici la materiale”, a declarat Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de dezvoltare locală din cadrul Primăriei Botoşani.
Potrivit oficialului, proiectantul va actualiza restul lucrărilor de executat. „Acel rest de executat va fi actualizat cu preţul pieţei la materiale şi la manoperă. Sper ca în cel mult o lună să avem un proiectant care să treacă la treabă. Termenul de actualizare a restului de executat nu este prea mare pentru că nu este foarte mult de lucru. Din punct de vedere tehnic, proiectul este acelaşi, numai actualizăm preţurile”, a explicat Cătălin Fetcu,
După parcurgerea acestei etape, va urma licitaţia pentru desemnarea unui constructor care să finalizeze blocurile. „Depinde cât va dura procedura de licitaţie pentru lucrări. Sperăm ca lucrările să fie reluate cât mai repede. În măsura în care noi vom înainta ministerului devizul general actualizat, ni se asigură fondurile pentru finalizarea acestora. Sperăm ca undeva în trimestrul III al anului 2021 să finalizăm şi aceste blocuri”, a concluzionat Cătălin Fetcu.
Contract semnat în anul 2016
Contractul pentru realizarea acelor blocuri, incluzând 50 de apartamente cu două camere şi 22 de garsoniere, a fost semnat în martie 2016, valoarea investiţiei fiind de 5,897 milioane lei, plus TVA. Obligaţia municipalităţii este de a asigura fonduri pentru reacordarea blocurilor la reţelele de utiltăţi.
În decembrie 2018, constructorul care a câştigat contractul a renunţat la lucrări invocând creşterea preţurilor la materiale şi în special la manoperă, dar şi acordarea eşalonată a sumelor aferente lucrărilor de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Lucrările erau atunci la un stadiu de aproximativ 53%. În 2018, municipalitatea a primit pentru acel obiectiv 2,9 milioane de lei, iar în 2017, suma alocată a fost de 2,7 milioane de lei.
În urmă cu un an, conducerea primăriei anunţa că se caută constructor pentru finalizarea acelor locuinţe sociale. Municipalitatea a procedat la actualizarea restului de executat al lucrărilor şi a aprobat prin hotărâre de Consiliu Local noii indicatori tehnico-economici ai obiectivului.