„Eu încă nu am văzut companii intrate în insolvență, care să iasă curate. Lucrez în economia privată și nu am văzut companii în insolvență, care să se refacă”, declara în urmă cu ceva ani Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și administratorul unuia dintre cele mai puternice grupuri firme botoșănene. Iar realitatea pare să-i dea dreptate.
„Gaură” la buget de peste 36 de milioane de euro în cinci ani
În ultimii cinci ani, bugetul de stat a pierdut în urma insolvenţele agenţilor economici de la nivelul judeţului Botoșani aproximativ peste 36 de milioane de euro, potrivit datelor Administrația Județeană a Finanțelor Publice.
Potrivit datelor furnizate de Fiscul botoșănean la solicitarea „Monitorul”, în ultimii cinci ani suma neîncasată de la agenții economici este una uriașă, 176.820.180 lei, bani care reprezintă o treime din bugetul județului pe acest an sau mai bine zis, bani carea acoperă două treimi din valoarea cu care a fost scos la licitație drumul Botoșani – Târgu Frumos sau peste 85% din valoarea drumului Botoșani – Ștefănești. Suma este mare pentru că, în ultimii ani, mediul de afaceri botoșănean a fost zguduit de mai multe insolvențe ale marilor operatori, precum Doly Com, Tehnic Asist sau Victor Construct, dar au fost și firme mici care nu au mai putut ține ritmul impus de piață.
Situația s-a mai redresat în 2019
Anul trecut, însă, nivelul insolvențelor a scăzut substanțial. „Sumele pierdute de către Statul Român din insolvenţele agenţilor economici la nivelul judeţului Botoșani sunt, pentru anul 2019, în valoare totală de 13.420.995 lei”, adică aproape 2,8 milioane de euro. De altfel, scăderea se vede și în datele Oficiului Național al Registrului Comerțului. Astfel, în 2019 au intrat în insolvență doar 35 de agenți economici, comparativ cu 54 cu un an în urmă, înregistrându-se o rată de scădere de -35,19%, plasând județul pe locul 7 în țară la acest capitol. Și la nivel național anul trecut s-a înregistrat o scădere semnificativă a insolvențelor, rata fiind de -21,44%.
Se naște un nou val de insolvențe în județ
Dacă la nivel național s-a păstrat un trend de scădere a numărului de insolvențe, la Botoșani însă, situația s-a schimbat radical, în primele trei luni ale anului vorbind de o triplare a numărului profesioniștilor economici care au cerut protecția specială conferită de insolvență. E drept că această rată de creștere cu 200% vine pe fondul unor cifre mici, adică în primul trimestru al anului trecut trei firme au cerut insolvența, în timp ce în acest an vorbim de nouă firme. În luna martie, cea în care a debut criza de coronavirus au intrat în insolvență trei firme din județ, dar potrivit economiștilor, situația ar putea fi mai gravă în a doua parte a anului, când mai multe firme își vor pune lacătul pe ușă pentru că nu vor mai putea reveni după această oprire forțată a economiei.
Situații grave se înregistrează și la nivelele județelor Sibiu și Sălaj, unde creșterea ratei insolvenţelor în primul trimestru al acestui an a fost de 300%, respectiv 800%. La nivel național, rata insolvențelor a scăzut în primul trimestru cu 12,52%, adică s-au înregistrat cu 464 de insolvențe mai puțin.
Pe domenii de activitate, în 2019, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 356 (-23,93%), în construcţii – 221 (+0,45%) şi în industria prelucrătoare -178 (-1,11%).