spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTMinistrul Agriculturii a venit să evalueze seceta de la Botoșani (video)

Ministrul Agriculturii a venit să evalueze seceta de la Botoșani (video)

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a revenit la Botoșani, după șase, luni într-o vizită în care vroia să vadă efectele secetei și a avut mai multe întâlniri cu agricultori și oficialități ale județului. La sediul Prefecturii Botoșani, acesta s-a întâlnit cu Cristian Delibaș, directorul Direcției Județeană pentru Agricole, Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani, Liviu Ștefan, șeful Filialei Botoșani al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Marius Postolache, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Botoșani, Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranta Alimentară (DSVSA) Botoșani, prefectul județului Dan Nechifor, senatorul PNL Costel Șoptică, producători locali simpatizanți sau chiar membri PNL, precum: Iulian Căzăuț (proprietarul abatorului de la Roma), Cristian Andrici (reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Cereale), Ionică Nechifor (directorul Stațiunii Popăuți) Gheorghe Nistor (directorul Piscicola Botoșani), Cătălin Rotundu (primarul comunei Dângeni), Ciprian Ivanov (primarul comunei Copălău)

După întâlnire, ministrul a susținut o conferință de presă pe scările Prefecturii Botoșani, unde a susținut că lipsa precipitaţiilor a afectat aproximativ un milion de hectare de culturi agricole, în special în judeţele din sudul ţării, dar şi din zona Moldovei.

Adrian Oros susţine că în zonele afectate de secetă culturile au fost calamitate în proporţie de 50%, însă procesul de evaluare a pierderilor este în curs de desfăşurare. „Facem o estimare a suprafeţelor, a gradului de afectare, după, o să vedem. Trebuie să identificăm o sumă, pentru că vor fi sume de la bugetul naţional, nu din bani europeni, pentru că am auzit pe unii vorbind de bani europeni pentru despăgubiri la secetă, nu va fi aşa ceva… Vor fi bani de la bugetul naţional. De aceea, trebuie să cuantificăm foarte exact care este dimensiunea pagubelor şi să despăgubim în aşa fel încât să nu creăm inechităţi”, a afirmat Oros.

Potrivit acestuia, pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii, ca infrastructură principală, au fost alocaţi, în acest an, 240 de milioane de lei, în timp ce alte 43 de milioane de euro vor fi alocaţi, din fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii secundare.

Totodată ministrul Agriculturii s-a arătat nemulțumit de sistemele de irigații. „Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani cu un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care dacă ar fi fost reparat corect ar fi deservit cam două milioane hectare. Acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că s-au reabilitat cam maxim 300-350.000 hectare. Pe o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste și am constatat acum când am dat drumul la apă pe canale”, a declarat Oros.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.1 °
10.6 °
89 %
1kmh
92 %
S
14 °
D
25 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...